Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

10. SM JAZZ&BLUES SPRING FEST

    Десети, јубиларни SM JAZZ&BLUES SPRING FEST одржан је у Сремској Митровици 25.04.2015. у Амфитеатру Градског парка. Фестивал је организовао Центар за културу „Сирмијумарт“, а покровитељ је Град Сремска Митровица. Амбијент Градског парка и повољни временски услови ишли су у прилог извођачима и добром расположењу многобројних поштовалаца џеза и блуза, свих генерација, који су својим присуством и уживањем потврдили да ова манифестација заиста вреди свог постојања и да представља квалитет који и даље треба одржавати.
Фестивалу је претходила промоција књиге „Исцељујућа моћ блуза“ аутора Тибора Нађа, из Новог Сада, који је ширем аудиторијуму познат као велики познавалац и поклоник блуза, блуз музичар и уредник музичких емисија („Радио Нови Сад“ и „021“). Аутор је говорио о мотивима који су га подстакли да напише ову књигу, својим искуствима као блуз музичара, почетку своје каријере и наступима. То је био и добар увод за фестивалски програм који је касније уследио.
У име Градске управе публици се обратио заменик градоначелника, господин Томислав Јанковић, а програм је водила Наташа Стојковић. Фестивал је отворио домаћи састав "The Gamblers", добро познат публици по свом енергичном блуз звуку са примесама свинга. Утемељивачи су овог Фестивала и на њему наступају од оснивања. Посетиоци су имали прилику да чују и ауторски блуз састав "Delta Blues Gang" из Пуле, који свира тексашку верзију блуза. Победници су "4th Croatian Blues Challenge"-а и полуфиналисти "29th International Blues Challenge"-а одржаног у Мемфису 2013. године. Њихов наступ је митровачком пролећном фестивалу дао интернационалну ноту и карактер. Из Беогарад је дошао бенд "Serbian Јazz, bre!“ чија музика представља спој традиционалног мелоса наших простора и модерног џез језика, што на наступима успешно изражавају својим извођењем и спојем музичког и визуелног уметничког медија.
Сви извођачи показали су да су велики професионалци, оригинални музичари који својим музичким опредељењем пишу нове странице садашњости и будућности џеза и блуза, окупљајући око себе бројну публику. Покровитељ и организатор Фестивала добили су нови подстрек да и наредне године, поново уприличе SM JAZZ&BLUES SPRING FEST, промовишући наш град као домаћина отвореног за сарадњу и ширење правих музичких вредности и квалитета