Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

ОЧУВАЊЕ КУЛТУРНИХ САДРЖАЈА У СЕОСКИМ СРЕДИНАМА

    Oчување културног наслеђа нашег народа може се вршити на више начина, кроз повезивање градских и сеоских средина, неговањем аматерске културне продукције, реализовањем различитих активности, међу којима и фолклорне. То може да буде вредна основа и спона за сарадњу, али и мотив да грађани, посебно деца и млади, буду подстакнути на бављење таквом активношћу, што доприноси даљем очувању једног тако вредног дела наше културне баштине. Велики значај таквом подстицају могу да дају установе културе и појединци који их својим радом и настојањима већ више година шире и чувају. Веома успешан у томе је и Центар за културу „Сирмијумарт“ из Сремске Митровице, при ком већ дуги низ година делује неколико секција. Једна од њих, уједно и најбројнија секција у Граду, јесте и Фолклорни ансамбл „Бранко Радичевић“, који последњих неколико месеци даје свој допринос оживљавању културних садржаја у митровачким селима.


У сарадњи са Агенцијом за рурални развој Града Сремска Митровица, Центар за културу „Сирмиjумарт“ организовао је неколико концерата градског фолклорног ансамбла, у оквиру „малог фолк каравана“. Целовечерњи концерти одржани су у сеоским срединама митровачке општине, с циљем да се активно доприноси изједначавању квалитета културног живота села и града и подстакне поновно оживљавање културно-уметничких програма и дешавања у селима, посебно да се покрене рад фолклорних секција у селима у којима оне не постоје.


Програме је својим комичним скечевима употпунио глумац Владимир Балашћак, а уз играчку групу фолклорног ансамбла наступила је и женска група певача „Бранко Радичевић“, као и Народни оркестар „Сирмијумарта“.


Тако је у склопу ове фолклорне турнеје, у протеклом пролећном периду, од фебруара до краја априла 2016. године, реализовано више концерата у неколико места.


Караван је кренуо од Кузмина, 19. фебруара у Дому културе. У програму је учествовао и Oмладински тамбурашки оркестар Културног центра из Кузмина, оформљен пре свега пар месеци. Ту је пред многобројном публиком започета реализација идеје о повезивању, упознавању и размени, вредних детаља из културног живота града и села. Следећи наступ, са друге стране реке Саве, обележен истом позитивном енергијом и добрим расположењем, био је у Равњу, у прелепом здању Дома културе. Домаћин је на сцену извео свој први и дечији ансамбл КУД „Мачвански дукати”. Следећа станица били су Шашинци, где се фолклорном ансамблу „Бранко Радичевић“ придружио шашиначки Тамбурашки састав „Да не умре тамбура”, који су најавили свој наступ и пред митровачком публиком, у чему ће им свакако помоћи „Сирмијумарт“. У Ноћају је концерт одржан у сали Основне школе „Добросав Радосављевић Народ”, а Ноћајци су се представили наступом дечије поставе КУД „Моја Мачва”. Караван се потом поново преселио у Срем, а концерти су одржани у недавно реновираном Дому културе у Дивошу и „Балон сали“ у Мартинцима. Наступом дечјих постава ФА „Бранко Радичевић” у Босуту, 22. априла 2016. године у „Дому културе”, завршен је пролећни „фолк караван” по митровачким селима. Домаћин, КУД „Босут“ је на почетку концерта примио комплет шумадијских ношњи - поклон Управе за културу, спорт и омладину Града Сремска Митровица, којим су употпунили свој фундус народних ношњи, и чиме су подстакнути на даљи рад ове врло активне фолклорне секције.


Реализацијом концерата фолклора, у жељи да се побољша и прошири фолклорни програм, прикаже аутентична слика вредности народног стваралаштва, учвршћена је сарадња истородних установа културе градских и руралних средина.


Успостављени су и пријатељски односи међу ансамблима, оркестрима, удружењима и појединцима, што омогућава и размену искустава.


Оживљене су секције које су дуго година биле „угашене“ у митровачким селима, те су по завршетку овог каравана почела са радом културно-уметничка друштва у Дивошу, Кузмину, Чалми, друштва која окупљају велики број деце и младих чланова, али и старијих, који су исказали жељу да на креативан начин проводе своје време, учешћем у разноврсним културним активностима.


Омладински тамбурашки оркестар Културног центра из Кузмина после наступа у Кузмину учествовао је на Фестивалу „Младе жице“ у организацији Центра за културу „Сирмијумарт“, тако се представио и градској публици и стао „раме уз раме“ са омладинским тамбурашким оркестрима Срема и Војводине, који постоје неколико деценија. Због великог одзива и интересовања публике да прати културна дешавања, после тридесет година, почеле су са радом и биоскопске пројекције у кузминском Дому културе.


„Мали фолк караван“ је аутентичним, нераскидивим нитима обогатио културни миље градске и руралне средине. Сходно томе, Центар за културу „Сирмијумарт“ ће настојати да и убудуће организује и реализује овакве програме и и даље доприносити очувању традиције и квалитета културног живота уже и шире заједнице. Уз то, увек ће бити спреман да буде домаћин свим носиоцима и реализаторима културног просперита који делују у руралним срединама.