Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

Концерт „Хора слависта”

  Хор слависта основан је 2007. године на Филолошком факултету, на катедри за Славистику на иницијативу лектора из Москве проф. Александре Матрусове. Студентима славистике временом су се, као љубитељи музике словенских народа, придружили и студенти са других факултета. Данас су то професори страних језика, асистенти на факултетима, преводиоци, и даље активни чланови Удружења Хора слависта.

Овај музички састав негује културу и традицију, првенствено своје, али и других словенских земаља, те у њиховом репертоару поред српских народних песама можете чути и песме на руском, украјинском, белоруском, бугарском, чешком и словачком језику. Уметнички израз Хора својим гласовима оплемењују нови чланови, млади људи заинтересовани да упознају ширину и лепоту словенске душе.
Слависти су пре две године на сцени Руског дома прославили свој први јубилеј великим концертом поводом десетогодишњице постојања. А осим сарадње са Руским домом, Хор остварује лепу дугогодишњу сарадњу са Амбасадом Русије, Белорусије, Бугарске, многим установама културе, удружењима, факултетима. Хор слависта је представљао Србију на фестивалима у Санкт Петербургу, Москви, Тверу и певао са козачким ансамблима из Русије.
Од 26. октобра слависти почињу своју прву турнеју по Војводини у оквиру пројекта „Траговима руске мелодије“ који је подржан од стране Фонда „Руски свет“ из Руске Федерације. Овом приликом одржаће концерте у Новом Саду, Сомбору, Суборици, Бачкој Тополи, Кикинди, Сенти, Зрењанину и другим градовима како би младе људе упознали са утицајима руске културе на српску и мелодијом руских и српских песама приказали историјске нераскидиве везе наших народа.
Концерт у Сремској Митровици биће одржан 10.11.2019. године, са почетком у 19.00 часова у Галерији „Лазар Возаревић“ у организацији Центра за културу „Сирмиумарт“. Чућете руске и српске народне песме, лирске, љубавне песме, инспирисане народним обичајима, песме из ратних времена, познате козачке композиције, а кроз овај програм водиће вас гласови не само из разних градова Србије, Републике Српске, већ и из далеког Сибира.