Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

КОНЦЕРТ СИБИРСКОГ ФОЛКЛОРНОГ АНСАМБЛА „ЗВОНИЦА“

    Захваљујући Библиотеци „Атанасије Стојковић“ из Руме, сибирски певачко– плесни ансамбл „Звоница“ из Омска у Русији, посетио је нашу земљу у оквиру манифестације „Дани словенске писмености и културе“, а захваљујући Центру за културу „Сирмијумарт“,Ансамбл се представио и митровачкој публици, концертом у Позоришту „Добрица Милутиновић“.


Ансамбл „Звоница“ ради у оквиру Државног центра народног стваралаштва из Омске области. Постоји од 1986. године, а основао га је и њиме руководи Јефим Аркин. Њихов заједнички рад је усмерен на презентовање фолклорних елемената сакупљених у експедицијама по насељима потомака козака Сибирске козачке војске. Да то веома успешно чине, већ дуго година, потврђују учешћа на многим такмичењима, стална гостовања у земљама широм света и награда Владе Русије коју је добио Јефим Аркин.


Кроз програм који је водио глумац Владимир Балашћак многобројној публици Ансамбл се представио извођењем различитих песама – од козачких ратних, лирских, свадбених, оних за игру, па до руских популарних и народних. Кроз њих су приказани и поједини обичаји и елементи традиције, као што је заплитање плетенице (свадбени), карактеристични елементи фолклора који говоре о уметности и култури козака, специфично свирање на дрвеним кашикама и сл. У песмама и играма, изведеним уз пратњу хармонике, до изражаја је дошао и склад мушких и женских гласова и начин певања, који има своју препознатљивост и посебност. Гости концерта, Фолклорни ансамбл „Бранко Радичевић“ из Сремске Митровицe, Народни оркестар „Сирмијумарта“ и Александра Падров, вокални солиста РТВ Нови Сад, игром и песмом су представили и део традиције и народног мелоса Србије.


Разноликост вредности културе приближавају народе, остављају траг непролазности и наилазе на срдачан пријем и добродошлицу свих оних који такве трагове носе у срцу и осећају у души. То је бројним аплаузима потврдила и публика, којој ће, судећи и по осталим реакцијама, овај концерт остати у дугом и лепом сећању.