Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

Међународни фестивал поезије младих песника „Машта и снови“

У организацији Центра за културу „Сирмијумарт“, у „Арт клубу Сирмијумарта“, у Сремској Митровици, 17.05.2016. године у 18 сати биће одржан Шести међународни фестивал младих песника „Машта и снови“.

Фестивал има вишеструки значај и организује се с циљем афирмисања и даљег развијања стваралаштва младих песника, како у региону, тако и на међународном нивоу. С обзиром на чињеницу да су се многи фестивали који су одржавани ради афирмације стваралаштва младих писаца „угасили“, Фестивал „Машта и снови“, у Сремској Митровици, и „Невенов фестивал деце песника“, у Савином Селу, једини су у Војводини који се и данас одржавају.

Песничком конкурсу се одазвао велики број младих песника. Пристигло је 1912 песама из десет земаља (Република Македонија, Република Србија, Босна и Херцеговина – Република Српска, Мађарска, Бугарска, Румунија, Црна Гoра, Република Словенија, Република Хрватска и Немачка). Жири (Недељко Терзић, председник жирија и оснивач Фестивала, проф. др Слађана Миленковић, доктор српске књижевности, и мр Сања Јовановић, члан жирија и главни уредник Зборника Фестивала) је донео одлуку о добитницима награда за најбоља песничка остварења, одабрао песме које су штампане у Зборнику, донео одлуку о додели награда одраслим књижевницима за подстицај дечјег литерарног стваралаштва, као и о додели похвала појединим школама за допринос  Фестивалу.

Ове године се, по први пут, уручују и три специјалне награде – за најљубавнију, најсликовитију и најплеменитију песму, а додељују их Књижевна заједница Сремска Митровица, Едукативни центар „KARDAŠ ART“ и Канцеларија за младе Сремска Митровица. Центар за културу „Сирмијумарт“ додељује награде првонаграђеним основцима, а пријатељ Фестивала, Туристичка организација „UNO TRAVEL“ из Сремске Митровице, традиционално додељује највреднију награду првонаграђеном аутору у категорији старији узраст.

Током свечаног програма, биће уручене похвале и награде и примерци Зборника.