Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

„МЛАДЕ ЖИЦЕ“ 2016.

    Шесту годину за редом Центар за културу „Сирмиjумарт“ организовао је Фестивал „Младе жице“. Одржан је у суботу 9.априла 2016. године у Позоришту „Добрица Милутиновић“ у Сремској Митровици. У питању је фестивал тамбурашке музике омладинских оркестара и малих тамбурашких састава, ревијалног је карактера и окупља оркестре из Срема и целе Војводине. Овај митровачки тамбурашки фестивал једини је ревијални фестивал тамбурашке музике у нашој земљи који је оријентисан на младе тамбураше, с обзиром да су сви учесници, према пропозицијама фестивала, узраста од 15 до 25 година старости. Због тога неки учесници овај митровачки фестивал називају „омладинским тамбурица фестом“.


Управо је то значај овог фестивала – афирмисање младих талената, младих тамбурашких уметника и неговање тамбурашке музике. Пропозиције Фестивала постоје, али се младим извођачима пружа велика слобода у репертоару, тако да су се на програму нашле и традиционалне нумере, староградске песме, филмска музика, али и класична дела, као и савремене композиције које су радили композитори XX века. Неке композиције су изведене уз вокалне солисте, неке уз певачке групе, а било је и изненађења у виду краћих плесних перформанса, који су обогатили садржај овог фестивала. Фестивал има за циљ да покаже да се тамбурица не слуша само у кафани, и како је овим моћним инструментом могуће извести готово сваки музички жанр.


Од најављених седам учесника, оркестри из Ердевика и Голубинаца су отказали наступ услед неочекиваних околности, тако да је на овогодишњим „Младим жицама“ учешће узело пет оркестара: Камерни састав Хрватске глазбене удруге „Фестивал буњевачки писама“ из Суботице (уметнички руководилац Мира Темуновић), здружени оркестар Тамбурашке секције ХКПД „Матија Губец“ и РТО „Плави чуперак“ из Руме (диригент Жељко Јерковић), Припремни дечји састав ГТО „Бранко Радичевић“ такође из Руме (диригент Смиљана Јанчић), Омладински тамбурашки оркестар Центра за културу из Кузмина (уметнички руководилац Славко Шојић) и домаћин - Тамбурашки оркестар „Срем“ Центра за културу „Сирмиjумарт“ из Сремске Митровице (уметнички руководилац и диригент Зорица Опачић). Домаћин је наступио са групом певача Омладинског хора Сирмиjумарта, а уз “Грка Зорбу” сиртаки су одиграле ученице Музичке школе “Петар Кранчевић” Сремска Митровица.
Програм су водили Маја Лазић и Никола Станковић, млади глумци и рецитатори студија "Калиопа" Центра за културу "Сирмиjумарт".