Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

Промоција књиге „Мед и жуч“

    У организацији Центра за културу „Сирмијумарт“, 25.02.2015. године у Библиотеци „Глигорије Возаровић“, одржана је промоција књиге „Мед и жуч“, аутора Веселина Шљиванчанина, пензионисаног официра ЈНА и Војске Југославије.
Митровчани су изразили велико интересовање да упознају књижевни рад Веселина Шљиванчанина, као и појединости из његовог живота, пре и после хапшења и боравка у Хагу.
Водитељ програма, Александар Крстајић, упознао је присутне са биографијом аутора, а стручно мишљење о књизи и књижевном раду Веселина Шљиванчанина дала је Слађана Миленковић, доктор књижевних наука. Одломке из овог „војничког и затвореничког дневника“ говорио је Лазар Новковић, члан рецитаторског студија „Калиопа“ Центра за културу „Сирмијумарт“. У музичком делу програма учествовао је дувачки трио у саставу Ирена Плазовић, Давид Шандор и Слободан Радивојевић, чланови дувачког оркестра Сирмијумарта.
Аутор је говорио о својој, трећој по реду књизи, као и о свом животу у ком је искусио и проживео и добро и лоше, у временима и ситуацијама које симболише назив књиге. Пензионисани официр је са публиком поделио нека од својих искустава, искрене емоције и ставове о периоду када су га сви хвалили и волели, али и оно што сведочи о оној другој страни, пуној горчине, када бива ухаапшен, када постаје хашки затвореник. То је подстакло присутне да му поставе и многа питања на која је радо одговарао.
По завршетку програма, аутор је искористио прилику да митровачкој библиотеци поклони 150 књига различитих жанрова, јер се у Сремској Митровици, како и сам каже, осећа као код своје куће.