Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

ВИДОВДАН – СРПСКИ ИСТОЧНИК

   Свечану академију „Видовдан – српски источник“, у пуној сали позоришта „Добрица Милутиновић", приредио је у недељу, на Видовдан 28. јуна 2015. године, Центар за културу „Сирмијумарт" из Сремске Митровице.
Уз мирис тамјана, дубоко укорењеног у културолошку и религиозну традицију нашег народа и уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, отворена је свечана академија.
Обавијена благим димом из кадионице, која симболише благодат Божију, публика је видно уживала слушајући беседу проте Милорада Голијана, као и у бриткости и пуноћи речи књижевника Ненада Грујичића, Жељке Аврић, Горана Вид Лакића, Светка П. Рељића. Да је људски глас, један од најизузетнијих атрибута којим је природа подарила човека осетило се у изведби гуслара Вукмана Боричића и појца Милана Маслаћа. Етно групе „Српски дом", и изворна певачка група „Пилипенда" вратили су време уназад и приказали лепоту и богатство звука српске песме. Аплауз је показао какве је емоције код митровачке публике изазвао наступ дечјег црквеног хора „Благослов“ Сремска Митровица. Сцена је била обогаћена сликама нашег суграђана сликара Мирољуба Вујичића, а учеснике је кроз програм водио Александар Крстајић.
Видовданска академија завршила се изласком свих учесника на сцену који су пратили појца Милана Маслаћа у извођењу песме „Са Косова зора свиће", уверивши присутне да је људски глас најлепши инструмент, пробудивши осећања љубави према свом народу, својој земљи, истини и јединству.