Centar za kulturu Sirmiumart Sremska Mitrovica
A | A

Mitrovica prestonica kola

Uz prisustvo više hiljada građana, predstavnika ambasada zemalja učesnica i gostiju, u Sremskoj Mitrovici u nedelju uveče svečano je otvoren šesti po redu Međunarodni festival folklora „Srem folk fest“ koji će trajati do 12. avgusta.

Ovogodišnji festival, kako navodi organizator - Centar za kulturu Sirmijumart, održava se pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica, a okupio je ansamble iz deset zemalja sa više od 500 učesnika. Prvo festivalsko veče bilo je rezervisano za koncerte ansambala iz Ukrajine, Grčke, Poljske, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, a iz grada domaćina nastupili su Mađarsko KUD „Srem“, Ukrajinsko društvo „Kolomejka“ i KUD „Branko Radičević“.

Sinoć je održano „Veče srpskog folklora“ na kome su nastupili kulturno-umetnička društva „Tipoplastika“ - Gornji Milanovac, „Branko Radičević“- Stara Pazova, „Tent“ - Obrenovac i „Branko Radičević“ - Sremska Mitrovica. Danas, trećeg dana „Srem folk festa“, nastupiće ansambli iz Ukrajine, Bugarske, Poljske, Francuske, Grčke, Slovačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine i „Klasy“ iz Stare Pazove.

U programu četvrte festivalske večeri, 12. avgusta, koja će ujedno biti i zatvaranje festivala, učestvovaće ansambli iz Ukrajine, Grčke, Poljske, Bugarske, Mađarske, Slovačke i Srbije.

Inače, svakom festivalskom koncertu prethodi defile učesnika u 19.30 ulicama centra grada. Svi koncerti počinju u 20.30, a u slučaju lošeg vremena umesto na Žitnom trgu programi će se odvijati u hali PSC „Pinki“. Učesnike Festivala juče je primio i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović koji je rekao da je u festivalskim danima Mitrovica prestonica kola i mesto okupljanja mladih ljudi iz deset zemalja sveta.