Centar za kulturu Sirmiumart Sremska Mitrovica
A | A

Nastupaju ansambli iz deset zemalja

U nedelju uveče na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici svečano je otvoren šesti Međunarodni festival folklora "Srem folk fest 2009", koji je okupio ansamble iz deset zemalja, a Mitrovčanima i brojnim gostima predstavilo se više od 500 izvođača.

Festival se održava u organizaciji ovdašnjeg Centra za kulturu "Sirmijumart" i pod pokroviteljstvom grada Sremske Mitrovice.

Gradonačelnik Branislav Nedimović juče je u Gradskoj kući priredio i svečani prijem za učesnike festivala.

Svi koncerti počinjali su u 20.30 sati, s tim što je svake večeri pre nastupa, od 19.30, održavan defile učesnika na centralnim gradskim ulicama.

U nedelju uveče nastupili su ansambli iz Ukrajine, Grčke, Poljske, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, a Mitrovicu su predstavljali mađarski KUD "Srem", Ukrajinsko društvo "Kolomejka" i KUD "Branko Radičević".

U ponedeljak je na programu bilo "Veče srpskog folklora" a publici su se predstavila kulturno-umetnička društva "Tipoplastika" – Gornji Milanovac, "Branko Radičević" – Stara Pazova, "Tent" – Obrenovac i "Branko Radičević" – Sremska Mitrovica. Na "Srem folk festu" sinoć su nastupili ansambli iz Ukrajine, Bugarske, Poljske, Francuske, Grčke, Slovačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine i "Klasy" iz Stare Pazove. Danas, četvrte festivalske večeri, koja će ujedno biti i zatvaranje festivala, učestvovaće ansambli iz Ukrajine, Grčke, Poljske, Bugarske, Mađarske, Slovačke i Srbije.

U slučaju lošeg vremena umesto na Žitnom trgu programi će se odvijati u hali PSC "Pinki".