Centar za kulturu Sirmiumart Sremska Mitrovica
A | A

Ovacije za Mitrovčane

Folklorni ansambl i Narodni orkestar sremskomitrovačkog Kulturno-umetničkog društva Branko Radičević, koji radi u okviru ovdašnjeg Centra za kulturu Sirmijumart, gostovao je proteklih dana u Grčkoj i Makedoniji gde je održao više koncerata. Mitrovački folkloraši su na put krenuli zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Sremske Mitrovice i sa puta se vratili puni utisaka.

Umetnički rukovodilac ansambla Dragan Đorđević kaže da im je ovo jedno u nizu gostovanja u prijateljskoj Grčkoj u koju su za sve ove godine uvek bili dobrodošli i izvanredno primljeni.

- Pored učešća na festivalu u Grčkoj, ostvarena je i saradnja sa Ansamblom iz Lefkadije, koji će uzvratno gostovati na našem Srem folk festu. Turneja u Grčkoj i Makedoniji bila je i prilika da se naši igrači i orkestar uigraju pred mitrovački Folk fest koji je planiran za avgust. Drago mi je što je Grad Sremska Mitrovica imao dovoljno sluha da obezbedi deo sredstava za put iako je kriza, ali je gradska uprava za kulturu pronašla način i sredstva da ametere nagradi i ovaj put, čime su pokazali društvenu brigu o ogromnom broju amatera, čak više od dve stotine, koji su tokom cele godine angažovani u našem ansamblu. Na svakom od koncerata bio je prisutan veliki broj posetilaca i Mitrovčane su ispratili velikim aplauzom i ovacijama. Upriličen je i prijem kod gradonačelnika Lefkadije i na kraju turneje usledio je poziv za novo gostovanje naredne godine - kaže Đorđević. Prema njegovim rečima i u Makedoniji je nastup bio uspešan, a pre svega na Balkanskom festivalu folklora u Ohridu, koji je održan 48. put i najstariji je festival folklora na ovim prostorima.