Centar za kulturu Sirmiumart Sremska Mitrovica
A | A

Festival mladosti i kreativnosti

Organizovanjem i realizovanjem već afirmisane gitarijade, popularnog „Savstoka”, Centar za kulturu „Sirmijum art”, još jednom je pokazao da je, i pored sveprisutnosti turbo folka i elektronske muzike, interesovanje za „tvrdi zvuk” izuzetno veliko. Zapravo, najveća zahvalnost na odličnoj večeri, kako je istakao direktor „Sirmijum arta” Josip Novotni, pripada upravo mladima, na čiju je inicijativu, pre nekoliko godina i pokrenuta gitarijada.
- Ovo je zaista bitan događaj na mitrovačkoj kulturnoj sceni. Mnogi, na žalost, ne misle tako i u tome greše. Oni ovakvu vrstu muzike smatraju lošom, u svakom smislu, ali, za nas, najbitnija je nesumnjiva kreativnost mladih, oko koje smo se i okupili. Možda je muzika koju oni stvaraju gruba za nekog, ali, to je njihov umetnički izraz i stav prema svetu i to se mora prihvatiti, rekao je Novotni.
Da podsetimo, na ovom „Savstoku”, koji je zbog najavljenih vremenskih nepogoda premešten sa gradske plaže u Dom omladine, nastupilo je 12 bendova, koji su se takmičili u dve konkurencije: u sviranju obrada velikih bendova i u sviranju autorskih pesama.
- Ove godine, „Savstok” je bio izuzetno kavalitetan. Sada, kao afirmisan festival, on je okupio muzičare iz Sremske Mitrovice, Rume, Novog Sada, Šapca, Petrovca na Mlavi, što daje lepu uvertiru za budućnost. Ukupno je prijavljeno 22 benda, ali je odabrano 12 zaista najboljih, što su oni, svojim nastupom i potvrdili, rekao je Novotni.
Tročlani žiri, u sastavu Goran Lukić, Marin Balenović i Boban Ćirović, nakon višečasovne svirke, proglasio je pobednike u obe konkurencije. U konkurenciji obrada, prvo mesto i novčana nagrada od 20.000 dinara pripalo je bendu „Burning circle” iz Rume, dok je prvo mesto u sviranju autorskih pesama, novčana nagrada od 30.000 dinara i snimanje spota, pripalo mitrovačkom bendu „Shejdi Kruu”.
- Svakako je velika čast i zadovoljstvo to što smo pobedili na našem, mitrovačkom festivalu, pred mitrovačkom publikom. To je dokaz da ovo što radimo zaista vredi, ali i obaveza da tako nastavimo i dalje, rekao je pevač „Shejdi Kruu”-a Davor Brnja, i dodao da se zahvaljuje onima koji su prepoznali potrebu mladih za „tvrdim zvukom”, kroz koji se, kako je istakao, na najbolji način prenose stavovi i rapoloženja mladih generacija.
Veliko interesovanje prisutnih, privukao je Milan Mumin, ex- „Love Hunters”, koji je sa svojim bendom „Undercover Maniacs”, još jednom pokazao svoju strast za žestokom svirkom.
- U Sremsku Mitrovicu rado dolazim. Još dok sam radio sa „Love Hunters”, dok smo, faktički počinjali, mitrovačka publika nas je izuzetno prihvatila i tako je ostalo tokom svih ovih godina. Sa druge strane, volim da posećujem festivale kao što je ovaj, jer se na njima čuju i vide mladi bendovi koji su obično puni energije i kreatiovnosti i ovakve gitarijade mogu u mnogome da pomognu, kako bi se koliko toliko probili, rekao je ovom prilikom Mumin.
I zaista, protekla subota je bila u znaku tvrdog zvuka, kreativnosti i mladosti koja je rešila da na jedan, mnogima čudan način, predstavi svetu svoju sliku života. Zahvaljujući „Sirmijum artu” koji je prepoznao ovu potrebu, svi oni koji su došli te večeri u Dom omladine, imali su priliku da u tome i uživaju.

Napisao: S. Lapčević
Izvor: Sremske novine