Centar za kulturu Sirmiumart Sremska Mitrovica
A | A

Gitarski koncert južnoameričke muzike Heitora Villa Lobosa

Gitarski koncert Acacia Oliveire u pozorištu „Dobrica Milutinović“, iako beše upriličen u utorak, u vreme nekoliko kulturnih događaja u gradu, nije oskudevao publikom.

Na repertoaru je bila muzika velikog brazilskog kompozitira Heitora Villa Lobosa, izuzetno dobro primljena od publike, kako zbog pitoreskne svežine i lepote brazilske muzike, tako i zbog maestralnog izvođenja Acacia Oliviere.

Sam Lobos, bio je oduševljeni gitarista,a njegovi susreti sa najvećim gitaristom 20-og veka Andresom Segovijom rezultirali su nastankom ovog muzičkog opusa od 20-ak kompozicija za gitaru, koje obuhvataju samu srž živopisne i bujne raznostranosti brazilske umetničke muzike inspirisane folklorom.

Publika se uverila da je Lobos proširio muzičke i tehničke mogućnosti klasične gitare, a maestralno izvođenje Etide za gitaru i kratkih klasičnih minijatura, izazvalo je prave ovacije.

Na ovakvom koncertu, kao što i dolikuje, imali smo pravog gosta za priliku, poznatog majstora na gitari, a mitrovačkoj publici pogotovo znanog, dugogodišnjeg saradnika Centra za kultutu „Sirmiumart“, g- dina Uroša Dojčinovića.


[nggallery id=23]