Centar za kulturu Sirmiumart Sremska Mitrovica
A | A

Otvorena izložba Ateljea Sveta Anastazija

U petak 21.05.2010 u 20:00 sati otvorena je izložba Ateljea Sveta Anastazija Hrvatskog kulturnog centra
„Srijem“. Izložbu su organizovali HKC „ Srijem“ Atelje Sveta Anastazija i Centar za kulturu „Sirmijumart“, a gosti izložbe bili su HKPD „Matija Gubec“ – Tavankut i Udruga „Zlatne ruke“ – Bošnjaci, Republika Hrvatska.
Zlatovez je veoma dekorativna tehnika ručnog rada, koja se radi sa zlatnim koncem. Najčešće se veze tehnikom preko papira, jer najviše pokazuje ljepotu zlatnog veza.
Vez zlatom bio je znak prestiža pojedinih seoskih obitelji i njihovih kćeri i sinova, jer su se tim vezom izrađivali najsvečanije djevojačke rubine i momačka poprsja. Prije tih vezova na selu, zlatovez se radio na dvorovima, u crkvama i bogataškim obiteljima. O zlatovezu se pisalo još u 13. stoljeću na području Dubrovnika.
U svetu je poznata Drezdenska škola zlatoveza iz koje su ponikle mnoge zlatovezilje europskih prestonica. Jedno je vreme zlatovez i izrada narodnih nošnji bila potisnuta. No, u nekim selima u okolini Đakova, a i drugih delova Slavonije, nikada se nije prestajalo vesti zlatom.
Zlatovez, slavonski znamen od davnina je priznat i kao slavonski suvenir, te ga je na svoje stranice uvrstila i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije.

[nggallery id=29]