Centar za kulturu Sirmiumart Sremska Mitrovica
A | A

Promocija romana „Koplja i ožiljci“ autorke Jelene Nedić

   Promocija romana „Koplja i ožiljci“, čija je autorka Jelena Nedić, održana je 15.10.2014. godine u 19 časova u gradskoj biblioteci. Promociju je organizovao Centar za kulturu „SIRMIUMART“ u saradnji sa Bibliotekom „Gligorije Vozarović“.
Interesovanje za ovu promociju bilo je veliko, što potvrđuje i veliki broj posetilaca.
U ime organizatora, prisutnima se obratio Aleksandar Krstajić, ističući da je izdavanje romana „Koplja i ožiljci“ potvrda kontinuiranog nastojanja organizatora za afirmacijom književnog stvaralaštva i novih kvaliteta.  O romanu je govorio Đorđe Domazet, a zatim i sama autorka. Mladi glumci Stefan Tajbl, Jelena Tomić i Goran Vučenović, svojim umećem, oživeli su scene i likove pojedinih delova romana. U muzičkom delu programa učestvovali su Ceca Trifunović i Milan Kardaš. Nakon promocije svaki od posetilaca dobio je na poklon po primerak romana sa posvetom autorke.
U svom prvom romanu, ova mlada autorka pokazala je zrelost u pripovedanju, stvaranju profila glavnih junaka i samog toka romana gradeći priču o jednoj ljubavi, u kojoj će,  možda, neki od posetilaca i budućih čitalaca pronaći i deo sebe.
Pripovedanje, zasnovano na vešto biranim i ukomponovanim rečima, slikama svakodnevice, karakternim crtama glavnih i sporednih junaka, sledu događaja, okolnostima i obrtima i izražavanju onog svog ličnog i unutrašnjeg, odražava i dušu onoga koji nam pripoveda. Pripovedati jezikom razumljivim čitaocu i u isto vreme pričati priče satkane od tako dubokih osećanja, uspona, iskušenja, padova, očekivanja, radovanja, pa i neizvesnosti, nije lak zadatak. Nema sumnje da mu je gospođa Jelena u potpunosti dorasla.
Autorkina inspiracija i nastojanja potvrđuju da je ljubav večita umetnička inspiracija, ali i ono što nas pokreće ili sputava i da na različitost ljudskih duša, njihovu sadašnjost i budućnost, utiču ne samo sreća i ljubav, nego i tuga koju stvaraju koplja koja ostavljaju ožiljke (rane na duši)...
Pred svakim pojedincem je mogućnost izbora - da iskre prve ljubavi nestanu ili i dalje postoje, savladavanje strahova, odolevanje iskušenjima... A sama nada da će rane da zarastu podsticaj je za veru i istrajnost, nove ljubavi i nove romane.