Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

„Оригами радионице“ за децу

       Свесни колико је уметност битна у развоју наше деце и афирмишући дечије стваралаштво Центар за културу „Сирмијумарт“ у овогодишњој Дечијој недељи, организовао је неколико врло занимљивих „Оригами радионица“ за децу и чланове њихових породица. Радионице су реализоване са уцесницима ликовног конкурса поводом Дечије недеље, децом на породичном смештају Центра за социјални рад ,,Сава“ и децом из школе и дневног боравка ШОСО „Радивој Поповић“.
Овом приликом заједничким радом, креативним коришћењем слободног времена, трудили смо се да утичемо на развијање моторичких способности и менталне концентрације код учесника радионица. Савијање папира ангажује и сферу когнитивне функције – тактилне, моторичке и визуелне области мозга се активирају и доводе у употребу: меморију, невербално размишљање, пажњу, разумевање треће димензије и маште која додатно стимулише мозак. Оригами даје физичку и менталну стимулацију кроз вежбе, врши утицај на развој креативности, истрајности, поступности, педантности, развоју фине моторике, свести за очување природе. Учи нас да причамо језиком папира – који многи у свету разумеју, учи нас чувању природе (дрвета, папира).
Деца су исказала своју креативност и машту, било је ту и игре и песме, а крајњи резултат радионица су играчке од папира које су деца сама креирала.
Радионице је водила Стоја Гаврановић - оригами мајстор и уредник програма Центра за културу „СИРМИЈУМАРТ“.