Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

'SM JAZZ&BLUES SPRING FEST'

  Уз покровитељство Града Сремска Митровица, Центар за културу „Сирмијумарт” организује "SM JAZZ&BLUES SPRING FEST". Сви љубитељи џеза и блуза имаће прилику да, током две вечери, уживају у наступима неколико бендова.

Прве вечери Фестивала, 03.06.2022. године од 21.00, на Житном тргу ће наступити "Moonshiners Blues Band", "The Petting Blues Band" и бенд "The Gamblers", који су и домаћини Фестивала.
Специјални гости Фестивала биће "The Metro Big Band", а наступају друге фестивалске вечери, 04.06.2022. у 20.30, такође на Житном тргу.
"Moonshiners Blues Band" је настао 2007. године у Београду, а као последица жеље за свирањем акустичног гитарског блуза са европским укусом и примесама кантри и рок музике, госпела. Након прве званичне свирке 2008. године, уследили су наступи у још неким клубовима. Годину дана касније долази до концепцијских, тонских и репертоарских промена у бенду. Томе је, између осталог,  допринео и долазак Драгана Марјановића (усна хармоника, вокал) и Марка Краснића (бубањ), што је утицало и да бенд учврсти звук. Што се тиче репертоара, он се већим делом заснива на класицима блуза, крећући се од југа, делте Мисисипија, па све до Чикаго блуза. Бенд тренутно ради на ауторским песмама које ће га представити на другачији начин. Садашњи чланови бенда су: Стефан Јевтић (гитара, вокал), Јован Митровић (гитара), Сава Ристић (харп, вокал), Дарко Грујић (клавијатуре, вокал), Миша Крстановић (бас, вокал) и Жељко Јанковић (бубњеви).
"The Petting Blues Band" су већ дуги низ година успешно у водама блуза и блуз рока, и то у главном току, у ком могу да саобраћају само најбољи. Нису им страни ни џез рок кораци. Томе доприноси и искусна, динамична ритам секција, коју чине Предраг Ковачевић и Миљан Вукоје. На тој бази се уздиже Милован Ђуђић Џими, гитариста за ког мора да је чуо свако ко познаје овдашњу блуз сцену. Његово је свирање велико као кућа – кућа коју испуњава монументални глас Аљоше Молнара, човека за ког кажу да има моћна плућа.
"The Metro Big Band" је џез бенд који окупља групу искусних и талентованих музичара из Сједињених Америчких Држава. Уједињује их ентузијазам, енергија, љубав према ономе што раде. Радо су виђени и слушани широм света, а наступе су имали у Јапану, Аустрији, Русији, Финској, Бразилу, Америци, на Куби... Извођачки репертоар бенда је широк, а обухвата музику свих епоха. Изводе га на на фестивалима, важним догађајима, скуповима, концертима на отвореном или у затвореном простору. Користе најсавременији систем озвучења. У оквиру турнеје 2022. године, која обухвата и долазак у Србију, имаће концерт и у Сремској Митровици, као специјални гости поменутог Фестивала.

Фестивал је суфинансиран од стране Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Војводине.