Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

#10 „СЛОБОДНА ЗОНА“

  Сарадњом Центра за културу „Сирмијумарт“ и Позоришта „Добрица Милутиновић“, од 06.06.2016. године до 10.06.2016. године, у оквиру јубиларне десете Турнеје филмског Фестивала „Слободна Зона“, у „Арт клубу Сирмијумарта“ у Сремској Митровици приказано је пет филмских остварења која се базирају на савременој филмској продукцији и баве актуелним друштвеним и политичким темема из целог света.

Митровчани су имали прилику да одгледају филмове са прошлогодишњег фестивалског програма, који су по избору публике и селектора, проглашени за најбоље. То их је подстакло да размишљају о човеку, његовом животу у друштвеној заједници, емпатији, односу према природи и схватању њене вредности.
Већ прве вечери, чилеански редитељ Патрисио Гузман је филмом „Дугме од седефа“ повео публику у таласе размишљања водећи их до плавих дубина океана, уједно најдуже водене границе Чилеа. Океан чува тајну два мистериозна дугмета од седефа, пронађена на његовом дну, а у њима лежи похрањена судбина једног народа. Она су речитија од свих речи, остављајући иза себе питања о историји, неправди, геноциду... Глумци у улози два брата, протагонисти филма „Овнови“, на убедљив и симпатичан начин су истакли индивидуалност, важност очувања наслеђа, идентитета и снагу човека која га покреће да се бори за оно што воли. На све присутне је утисак оставила лепота егзотичног исландског језика, као и музика која смирује и опомиње. Трећим филмом, мајстор туробне атмосфере Пабло Лараин уводи присутне у херметичан свет бизарног „Клуба“, контроверзне тематике, подстичући их да размишљају о вери, грешкама, поступцима, покајању... Филм „Плес са Маријом“ био је прича о месту, важности и позитивном утицају музике и плеса на квалитетнији живот многих људи, различите старосне доби, као и оних са физичким и психичким хендикепом. Кроз поступке ексцентричних и провокативних ликова, пети филм „The Yes Men су револтирани“ је усмерио пажњу на размишљање о опасностима живота у свету који је вођен похлепом.
И ова Турнеја у Сремској Митровици била је успешна, што потврђују квалитет и разноврсност приказаних филмова и многобројни љубитељи филма који су присуствовали пројекцијама.