Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

24. САБОР ВОЈВОДЕ СТОЈАНА ЧУПИЋА - ЗМАЈА ОД НОЋАЈА

    У Салашу Ноћајском, у суботу,  03. септембра 2016. године, одржаће се 24. сабор у славу и част  Стојана Чупића – Змаја од Ноћаја, великог родољуба, правдољубивог мегданџије, домаћина и јунака. Стојан Чупић представља једну од најистакнутијих личности из времена Првог и Другог устанка кад је српски народ устао против турског насиља. Својом храброшћу, вештином ратовања и самопожртвованошћу постао је понос српски и страх турски.
Сјајним победама над Турцима  ушао је у песме Филипа Вишњића и остао у народном предању као Змај од Ноћаја. Песма га опевала као необично вештог војсковођу у време када су понос и частан образ јунака били вреднији од самог живота. Нарочито се прославио у бојевима на Салашу, на Мишару, Клењу, Бајиној Башти, Лозници, Љубовији, код Бијељине ..., где се заједно са својим мачванским капетанима истицао беспримерним јунаштвом. Памти се да је био  праведан, а сиротињи велики пријатељ и заштитник. У Mинеју манастира Крушедол стоји: „Док је света и века, и док тече Сунца и Месеца, светлеће име Змаја од Ноћаја“.
Покровитељ Сабора је Град Сремска Митровица,  домаћин је МЗ Салаш Ноћајски и Црквена општина Салаш Ноћајски, а организатор културно-уметничког програма је Центар за културу „Сирмијумарт“.
Сабор почиње у 16:00 часова пријемом гостију и учесника Сабора, витешке игре почињу у 17:30, а „Мачванско прело“ од 19:30.