Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

5. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПОЕЗИЈЕ МЛАДИХ ПЕСНИКА ''МАШТА И СНОВИ''

    Јубиларни, пети по реду, Међународни фестивал поезије младих песника „Машта и снови“, одржан је 08.05.2015. године у „Арт клубу“ Центра за културу „Сирмијумарт“. Покровитељ Фестивала је Град Сремска Митровица и Управа за културу, спорт и омладину, а организатор је Центар за културу „Сирмијумарт“.
Одржавањем ове манифестације, организатор настоји да доприноси афирмацији стваралаштва младих песника, на међународном нивоу. Да у томе и успева, сведочи и чињеница да су на песнички конкурс пристигле песме из чак шест земаља.
Аутори песама су ученици који похађају основне и средње школе. Овогодишња манифестација је, у односу на претходне, подстакла на учешће највећи број песника до сада. У складу са тим, млади песници су послали 2.357 песама. О избору песама најуспешнијих аутора, оних који су похваљени и оних чије су песме публиковане у Зборнику, одлучио је стручни жири. Чинила су га три члана - Недељко Терзић, песник и књижевни критичар (председник жирија), проф. др Слађана Миленковић, доктор књижевних наука и Александар Крстајић, један од оснивача Фестивала поезије младих песника „Машта и снови“ и руководилац Рецитаторског студија „Калиопа“ Центра за културу „Сирмијумарт“.
Поводом уручења награда и похвала, уприличен је и свечани програм који је окупио све првонаграђене ауторе у категорији млађег, средњег и старијег узраста, похваљене ауторе и велики број поштовалаца поезије из више градова. У име организатора, награде је уручила мр Сања Јовановић, главни и одговорни уредник Зборника песама и уредник програма у Центру за културу „Сирмијумарт“.
У пријатној атмосфери „Арт клуба“ и под окриљем сценографије која је урађена у складу са насловном страном Зборника, програм је водио Марко Вукичевић, а у музичком делу неколико композиција је извео Тамбурашки оркестар „Срем“, Центра за културу „Сирмијумарт“, под руководством Зорице Опачић. Награђени и похваљени су имали прилику да прочитају или одрецитују своје песме, а публика их је наградила великим аплаузом.
Гости Фестивала, о чијем раду и стваралаштву је говорио Недељко Терзић, били су и одрасли појединци који својим радом подстичу дечје литерарно стваралаштво. То су Весна Вукајловић (Нови Сад), писац за децу и младе и дугогодишњи уредник у Редакцији дечјег програма Радио-телевизије Војводине, Меланија Римар (Петроварадин), писац, главни и одговорни уредник часописа за децу „Заградка“ на русинском језику и Миломир Краговић (Београд), писац и некадашњи уредник у неколико издавачких кућа, покретач и уредник рубрике „Дечје новости“ у „Вечерњим новостима“. Њима су уручене награде „Сунчани сат“. Ову награду је добио и Александар Крстајић, као један од оснивача Фестивала.
О песмама које су штампане у Зборнику, говорила је проф. др Слађана Миленковић, која је и рецензент овогодишњег Зборника. Не кријући своје задовољство о квалитету и броју пристиглих песама, упутила је речи похвале младим песницим и организатору Фестивала, пожелевши им да и даље буду успешни и истрају у својим настојањима, ширећи међународну сарадњу и афирмишући наш град као достојног домаћина, који уме да препозна, уважава и негује мултикултуралност, универзалност и позитивне вредности.
Пригодне награде уручене су и младим песникињама које су освојиле прва места. То су Ксенија Савовић (IV разред, ОШ „Драгиша Михајловић“, Крагујевац), која је освојила награду за песму „Ноћ над селом“, Исидора Божић (VII разред, ОШ „Јован Јовановић Змај“, Сремска Митровица) за песму „Месечева тајна“ и Јована Живановић (III разред, „Пољопривредна и медицинска школа“, Бијељина), ауторка песме „Tugitis elephantus“. Дугогодишњи пријатељ Фестивала, туристичка организација „UNO TRAVEL“ из Сремске Митровице поклонила је Јовани седмодневно путовање у летњој сезони 2015. Као захвалност за дугогодишњу успешну сарадњу, Центар за културу „Сирмијумарт“ доделио је и посебну захвалницу поменутој туристичкој организацији, која је уручена Милану Јаношевићу, у нади да ће и даље омогућавати младим песницима да на јави остваре неко своје путовање из маште.
Ове године, жири је одлучио и да додели похвале школама и институцијама за допринос 5. међународном фестивалу младих песника „Машта и снови“. Добиле су их: Основна школа „Јован Јовановић Змај“ (Сремска Митровица), Народна библиотека „Филип Вишњић“ (Бијељина, Република Српска), Основна школа „Васа Чарапић“, Бели Поток, Београд), Основна школа „Павле Ровински“ (Подгорица, Црна Гора) и Алексиначка гимназија (Алексинац).
Број пристиглих песама и велико интересовање младих песника да учествују на Фестивалу „Машта и снови“ представља подстрек за организатора да и даље буде поносан на овај Фестивал и да настоји да у региону, али и шире, Фестивал и даље живи, омогућавајући на тај начин да се дух стваралаштва на подручју књижевности и поезије испољава кроз песме проткане маштом и сновима.