Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

ЦЕЛОВЕЧЕРЊИ КОНЦЕРТ АНСАМБЛА „КОЛО“

ЦЕЛОВЕЧЕРЊИ КОНЦЕРТ АНСАМБЛА „КОЛО“

Позориште „Добрица Милутиновић“ Сремска Митровица
Организатор: Центар за културу „Сирмијумарт“
Четвртак, 2.јун 2016. године, у 20 часова
Улазнице по цени од 300 динара можете купити у секретаријату „Сирмијумарта“

• КОЛО ЈЕ ИГРА У КРУГ, ЛАНАЦ МЕЂУСОБНО ПОВЕЗАНИХ ИГРАЧА.
• КОЛО ЈЕ КРУГ КОЈИ ИДЕ УОКОЛО-НАОКОЛО.
• КОЛО ЈЕ МАГИЈСКА РАДЊА, ЗАТВАРАЊЕ КРУГА КАО СРЕДСТВО ЗАШТИТЕ ОД СВЕГА ШТО БИ ЗАЈЕДНИЦИ МОГЛО НАНЕТИ ЗЛО.
• КОЛО ЈЕ НАЈЧЕШЋИ  И НАЈРАСПРОСТРАЊЕНИЈИ ОБЛИК ИГРЕ КОД НАШЕГ НАРОДА.
• КОЛО ЈЕ ИМЕ НАШЕГ НАЦИОНАЛНОГ АНСАМБЛА.

АНСАМБЛ НАРОДНИХ  ИГАРА И ПЕСАМА СРБИЈЕ „КОЛО“

Ансамбл КОЛО основала је влада НР Србије 15. маја 1948. године. Већ шездесет осам година, КОЛО на високом уметничком  нивоу чува, негује и презентује нашу традиционалну уметност, кроз игру, песму, музику и обичаје.

У стварању уметничког репертоара, учествовали су наши најеминентнији кореографи, композитори, као и многобројни стручни сарадници / етномузиколози, етнолози, балетски уметници... / који су изградили препознатљив уметнички стил, изражен пре свега у разноликости сценских и музичких облика.

Ансамбл КОЛО је јединствен амбасадор културе који је гостовао на свим континентима, у најпрестижнијим концертним салама, као што су Метрополитен и Карнеги Хол  у Њујорку, Палата Шајо у Паризу, Ројал Фестивал Хол у Лондону, Баљшој Театар у Москви, Опера у Келну, Театар Фениче у Венецији, Опера у Сиднеју, Национални уметнички центар у Пекингу....
Више од шездесет врхунских уметника, играча који су истовремено и певачи, као и петнаест музичара, презентују разноврсну и богату српску традиционалну уметност.
Ансамбл је стекао изванредну репутацију у земљи и иностранству и  носилац је престижних  домаћих и међународних награда и признања за високи допринос у култури.

Директор  Aнсамбла КОЛО је Владимир Декић.


ПРОГРАМ
На концертима Ансамбла КОЛО публика има прилику да види богат и разноврстан, зналачки одабран фолклорни кореографски опус. Репертоар Ансамбла обухвата више од 140 кореографија из свих етнокореолошких области Србије и области у којима вековима живи српски народ. Уметници Ансамбла КОЛО својом  сценском културом, играчком изражајношћу, савршеном техинком одигравања, певања и музицирања као и богатством националног костима, плене сценама широм света. КОЛО својим садржајем носи безброј порука, како културних и уметничких, тако и важну поруку прошлости за будућност.
Са Ансамблом су сарађивали и данас сарађују најбољи српски кореографи: Олга Сковран, Добривоје Путник, Драгомир Вуковић, Десанка Ђорђевић, Мира Сањина, Бранко Марковић, Милорад Мишковић, Владимир Логунов, Радојица Кузмановић, Милорад Лонић, Боривоје Талевски и многи други.
Истакнути српски музичари, композитори и диригенти сарађујући са Ансамблом КОЛО оставили су неизбрисив траг: Петар Јосимовић, Борислав Јанковић, Жарко Милановић, Љубомир Бошњаковић, Крешимир Барановић, Јосип Славенски, Живојин Здравковић, Стеван Христић, Никола Херцигоња, Михајло Вукдраговић, Боривоје Пашћан, Оскар Данон, Станојло Рајичић, Боривоје Илић, Душан Сковран, Зоран Христић и други.

Промотивни спот: https://www.youtube.com/watch?v=I3ruGYFBMIU