Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

ЦРВЕН БЕЛ КАКО ПЕРАШКА

     У организацији Центра за културу „Сирмијумарт“, у четвртак 28.04.2016. године у Позоришту „Добрица Милутиновић“ у Сремској Митровици, одржан је кратак перформанс под називом „Црвен бел како перашка“, којим су приказани ускршњи обичаји.


У народу се од давнина знало када се и како нешто ради – када се песма пева, када се изводе игре...Сви ти обичаји углавном су везани за неки празник. Један од најзначајнијих хришћанских празника јесте Ускрс, те су кратким перформансом, полазници Етно радионице „Јелече“ приказали обичаје и обреде који су се изводили у ускршњем посту, на дан Ускрса, као и недељама које следе после Ускрса. Неки од тих обичаја су се одржали и до садашњег времена.


Презентовањем старог обичаја фарбања јаја, тумачењем значаја и симбола црвене боје, надметањем у игри „чије је јаје јаче“, играњем око ватре, певањем Лазарице, мешењем ускршњег колача, извођачи су дочарали благодети овог празника.

„Црвен бел како перашка“ је узвик, уз који су мајке на ускршње јутро умивале своју децу и прелазиле црвеним јајетом по дечјим образима, верујући да ће то помоћи да остану здрава.