Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

ДЕКАЛЕНД МАЛЕ СЛОБОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ

    Удружење "ДЕКАЛЕНД" алтернативна културна сцена Лаћарак, у уторак 6.октобра 2015. године, у оквиру Дечије недеље, поставиће на 4 локације свој пројекат "Декаленд" мале слободне библиотеке, и то:


1. у 10 сати испред Декаленда у Лаћарку, ул. 1.новембра бр. 259,
2. у 10,30 у Ромском насељу "Клињине рупе" у Лаћарку (на крају села),
3. у 11 сати испред ОШ “Трива Витасовић Лебарник” у Лаћарку,
4. у 12 испред ОШ “Јован Јовановић Змај” у Сремској Митровици.


“Мале слободне библиотеке” или “отворени ормани за књиге” егзистирају у свету на више десетина хиљада места. Постављене су на улици, свако може да их проширује и да се њима служи. Отворене су даноноћно и стално мењају свој фонд. Циљ постављања ових “кућица за књиге“ јесте промоција и развој писмености и љубави према читању, уз изградњу осећаја заједништва, дељење вештина, креативности и мудрости кроз генерације.


Основна идеја „малих слободних библиотека“ је колико једноставна, толико и генијална. Свако може да стави своје књиге у орман, и да понесе неке друге, без бирократије, дан и ноћ, сваког дана у години. Библиотеке су онолико шаролике и разноврсне као и њихови власници, а за почетак ће се у „Декаленд малим слободним библиотекама“ наћи књиге за децу. Након читања потребно је књигу вратити и, по могућности, допунити „библиотеку” неком новом књигом. Идеја је да се у неком наредном периоду поред ових “дрвених кућица за књиге” поставе и клупе, где ће млади, као и сви заинтересовани, моћи да прелистају или прочитају књигу, и слободно време искористе на прави начин.


“Мале слободне бибилиотеке” у свету се схватају као друштвене скулптуре, нису биле предмет злоупотребе нити вандализма, стога се организатори надају да ће ова идеја заживети и опстати и у Србији.


"Декаленд мала слободна библиотека" ће се ове године наћи и на Сајму књига у Београду који почиње 25. октобра ове године, на штанду издавачке куће "ХЕСПЕРИА" из Београда, која подржава овај пројекат.


“Мале Декаленд библиотеке” осликала је академска сликарка Даница Веселиновић из Београда уз подршку деце из Лаћарка, као и ликовни педагози Змајеве школе.


Пројекат “Декаленд мале слободне библиотеке” подржао је Град Сремска Митровица, помогли пријатељи, а сарадници у реализацији пројекта су Удружење "Парно роморо" из Лаћарка, Институт за равноправност полова Војводине из Новог Сада, Издавачка кућа ХЕСПЕРИА из Београда, Сава М турист Сремска МИтровица, ДОО “Примип” Сремска Митровица, Библиотека “Глигорије Возаровић”, Центар за културу “Сирмијумарт”, Туристичка организација Града Сремска Митровица, Канцеларија за младе из Сремске Митровице и Оливера Оља Јелкић, књижевница, као носилац пројекта.