Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

ОДРЖАН ЈЕ ШЕСТИ МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ МЛАДИХ ПЕССНИКА 'МАШТА И СНОВИ'

    У организацији Центра за културу „Сирмијумарт“, у „Арт клубу Сирмијумарта“, у Сремској Митровици, 17.05.2016. године одржан је Шести међународни фестивал младих песника „Машта и снови“.

Да стваралаштво деце и младих и данас живи кроз поетску реч, да је вредно пажње и развијања, потврдило се пре и током програма овогодишњег Фестивала, који је по много чему био специфичан.


Од приспелих 1912 песама, аутора из десет земаља, чланови жирија (Недељко Терзић, проф. др Слађана Миленковић и мр Сања Јовановић) имали су одговоран задатак – да донесу одлуку о добитницима награда за најбоља песничка остварења, изврше избор песама које ће бити публиковане у Зборнику, одлуче о додели похвала одређеним школама за допринос Фестивалу и о добитницима награде „Сучани сат“. Пријатељи Фестивала су, вредним наградама, обрадовали све првонаграђене ауторе и добитнике специјалних награда које су ове године додељене по први пут.


Велики број младих песника, из неколико земаља, дошао је на уручење награда и похвала. Тематска разноликост, читање и рецитовање написаних песама на више језика, дало је свему посебну мелодичност, а у то су ноту музичке уметности својим упечатљивим наступом складно уклопиле Марија Божић, Биљана Беара и Николина Бјелаковић, ученице Музичке школе „Петар Кранчевић“ из Сремске Митровице. Чланови Креативног студија и театра „Гартел“, Ања Пејовић, Јована Радукић и Огњен Тутић, читали су и рецитовали поједине песме из Зборника Фестивала и тако оживели машту и снове. Програм је водила Јелена Томић, рецитатор студија „Калиопа“ Центра за културу „Сирмијумарт“.


Петар Самарџић, директор Центра за културу „Сирмијумарт“, уручио је награде и похвале младим песницима. Сви првонаграђени су уз комплет књига добили вредне награде. Николи Матићу (категорија млађи узраст, песма „Главобоља“), из Земуна, припала је слика којом га је наградила Галерија „Лазар Возаревић“ из Сремске Митровице. Лав Лукић (категорија средњи узраст, песма „Зов“ бајкерска песма), из Београда, награђен је таблет рачунаром који дарује „Beli Computers“, Сремска Митровица. Глорија Маџарац (категорија старији узраст, песма „Санчо Панса“) добитница је путовања по избору којим ју је наградила Туристичка агенција „UNO TRAVEL“ из Сремске Митровице, дугогодишњи пријатељ Фестивала. Награду је уручила госпођа Снежана Јаношевић.


Додељене су и три специјалне награде. За најљубавнију песму „Срце у снегу“ припала је Браниславу Николићу, из Пиносаве, а доделила ју је Књижевна заједница Сремска Митровица. Едукативни центар „KARDAŠ ART“, из Сремске Митровице, наградио је Мину Крстић, из Пирота, за најсликовитију песму „Бели коњи“. За најплеменитију песму „Кад бих био принц“, Николу Стојковића, из Ниша, наградила је Канцеларија за младе Сремска Митровица.


Награде „Сунчани сат“ за књижевно дело и подстицај литерарног стваралаштва деце припале су Анђелку Ердељанину (Нови Сад), Ани Никулини Урсулеску (Нови Сад), Елизабети Георгиев (Димитровград), а први пут је ову награду добио и инострани писац Милан Петек Левоков (Нова Горица, Република Словенија).
За допринос Фестивалу, похваљене су и поједине школе. То су ОШ „Браћа Недић“ - Литерарна секција „Разиграно перо“ из Осечине, ОШ „8. септембар“ из Пирота, ОШ „Змај Јова Јовановић“ из Руме и Основна школа број 15, Дробета Турну Северин из Румуније.


Фестивал је потврдио међународни значај спојивши различите земље, језике, песнике, установе и појединце. Показао је да културна и језичка разноликост која се испољава кроз овакву врсту индивидуалног поетског стваралаштва не представља баријеру за међусобно упознавање и дружење, већ подстицај да се и даље настави у истом смеру, стремећи ка новим успесима и квалитетима.