Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

ФИЛМ „ЛИМУНОВО ДРВО“.

    Документарни филм „Лимуново дрво“, аутора Бранка Радаковића, приказан је у четвртак 21.04.2016. године у „Арт клубу Сирмијумарта“ у Сремској Митровици у организацији Центра за културу „Сирмијумарт“.
Филм причом, музиком и сликом говори о стилу живота, оригиналности и изузетном креативном потенцијалу групе младих музичара и уметника. Њихов рад и постојање обележили су период и музику седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, не само у Београду него и у целој, некадашњој Југославији. То раздобље је било прилично отворено за нове идеје и креативне младе људе који су хтели да ураде нешто ново, другачије. Тако су се, игром случаја, 1972. године у Београду, на терену за баскет, упознали Милан Младеновић и Милан Стефановић, а 1977. године им се придружио Драгомир Михајловић Гаги, па су основали бенд „Лимуново дрво“. Био је то један од најважнијих музичких састава на овим просторима, а из његовог постојања се најбоље види Младеновићева музичка особеност, инспирација и храброст. Група престаје са радом 1980. године, а из ње, касније настају „Шарло Акробата“, „Дисциплина кичме“, и „Екатарина Велика“.
Бранко Радаковић је с посебним ентузијазмом прикупио грађу за филм, успевши да га обоји снажним емоцијама и да их изазове и код гледалаца. Уникатним снимцима са концерата „Лимуновог дрвета“, песмама које су на овај начин могле да се чују по први пут, сведочењима преживелих чланова, познатих новинара, личности из света рок музике и уметности и својим обраћањем присутнима у „Арт клубу“, исказани су непоновљива енергија и ауторски печат који је бенд дао музичкој сцени и уопште животу у једном времену.