Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

Филмски фестивал “Слободна зона”

    Филмски фестивал “Слободна зона” ће и ове године у склопу девете Турнеје на којој ће посетитити преко 40 градова Србије, посетити и Сремску Митровицу. На пројекцијама које ће бити организоване у „Арт клубу СИМИУМАРТА” (бивши ЗКС) од 9. до 15. јуна 2014. године, свакога дана од 20:00 сати, митровачка публика ће имати прилику да види избор од 7 филмова које је публика изгласала за најбоље на последњем, деветом издању фестивала, који је посетило више од 17 000 гледалаца.

   На програму ће се наћи убедљиви победник београдског фестивала по гласовима публике, филм The Lunchbox, индијског редитеља Ритеша Батре, остварење у коме мала забуна око кутија за храну изазива велико чудо које доводи до изненадног пријатељства и љубави између двоје потпуних странаца. Филм којим је свечано отворена Слободна зона и који је доживео четири фестивалске репризе на захтев публике Первезњаков водич кроз идеологију редитељке Софи Фајнс, за главног јунака и наратора има најконтраверзнијег филозофа данашњице Славоја Жижека. Најновији филм чувеног британског редитеља Кена Лоуча – Дух 45-те, у овим економски кризним временима, представља важан подсетник на велики сан о бољем и социјално праведнијем друштву у Великој Британији после Другог светског рата. Публика ће имати прилику да види и белгијског кандидата за Оскара у категорији за најбољи страни играни филм Прекинути кру, Феликса ван Гронингена. Узбудљиву љубавну причу зачињену музичком пратњом фантастичне блу грас музике.

  Посебну пажњу публике привукао је велики фестивалски хит, документарни филм Гангстер те воли, Небојше Слијепчевића који тренутно пуни биоскопе широм Хрватске. Главни јунак филма је Недиљко Бабић, човек врло упечатљивог надимка – Гангстер, који је пре четврт века одустао од постављања и спајања паркета и посветио се спајању усамљених срца широм Хрватске. Међу одабраним остварењима која ће бити приказана у оквиру Турнеје налази се и играни филм изузетне визуелне лепоте која је у контрасту са темом коју нам представља.Часови хармоније казахстанског редитеља Емила Баигазина приказује тему која је веома важна и за нас у Србији, а то је насиље у средњим школама. Филмска прича смештена је у мало село у усамљеним и прелепим степама руралног Казахстана, а школа у којој се радња филма дешава представља прави микрокосмос казахстанског друштва.
У овој селекцији нашао се бивши руски репрезентативац у уметничком клизању, Андреј Гријацев, овога пута у улози редитеља, који је освојио публику широм планете својим редитељским умећем у филму Сутра, где прати један од најпровокативнијих уметничко-активистичких парова на свету Војна (Рат) и њихове радикалне акције и перформансе који су често на самој граници између уметности и криминала.

Организатор Турнеје Филмског фестивалa Слобона зона у Сремској Митровици је Позориште “Добрица Милутиновић” у сарадњи са Центром за културу “СИРМИJУМАРТ”.