Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

ФИЛМОВИ О СТАРИМ СЛОВЕНИМА

    У организацији Центра за културу „Сирмијумарт“, 24. и 25. фебруара 2016. године биће приказана два филма о Старим Словенима. Пројекције ће се одржати у „Арт клубу Сирмијумарта“(бивши ЗКС), у Сремској Митровици, у 19 часова, а улаз је бесплатан.


Филмови су документарни, историјски и етнолошки. Снимани су у периоду од јула 2009. до маја 2010. године, а пројекције су омогућене захваљујући сарадњи Центра за културу „Сирмијумарт“ са аутором, режисером и сценаристом филмова, Николом Милошевићем.


Овај млади аутор, заљубљеник у историју и уметност, који се несебично посвећује и филмском стваралаштву, рођен је у Братислави. На докторским је студијама у Великој Британији.


Филм „Стари Словени – историја и традиција“, који ће бити приказан 24. фебруара, говори о историји и традицији Словена, још од времена њихове прапостојбине, миграција, формирања првих држaва, па до данашњице. Посетиоци ће имати прилику да сазнају много тога о животу Старих Словена, њиховим обичајима везаним за Божић, култовима и слави, као и о начину одевања, накиту, археолошким налазима и сл.


Филм „Стари Словени – веровања и обичаји“ биће приказан 25. фебруара, а говори о митологији, сујеверју, митским бићима (виле, але, змај, вампири, демони судбине), најпознатијим божанствима Словена, као што су Световид, Сварог, Дажбог, Жива, Перун... Посетиоци ће имати прилику да ближе упознају развој народне религије, с којом се повезују и нека од данашњих веровања. Такође се врши упоређивање словенских божанстава са хришћанским светитељима, који су донекле преузели функције неких од словенских богова, тј. разматрају се специфичности словенске митологије и српске народне религије.


Филмови су праћени и тумачењима стручњака, а то су: археолог проф. др Ђорђе Јанковић, културолог и научник проф. др Сретен Петровић, антрополог проф. др Данијел Синани и проф. др Љубинко Раденковић, научни саветник Балканолошког института САНУ.