Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

„Француски филмски караван“ од 15 – 18 новембра у Арт клубу Сирмиумарта

  Центар за културу „Сирмиумарт“ у сарадњи са Француским институтом у Србији поводом манифестације “Новембарски дани“ организује пројекције француских филмова које ће се од 15 – 18 новембра одржавати сваког дана с почетком у 18 часова у Арт клубу Сирмиумарта. На репертоару ће бити премијерни француски филмови новије продукције, који се приказују у оквиру циклуса „Француски филмски караван“. У складу са здравственом ситуацијом, све пројекције ће се одвијати уз строго поштовање прописаних мера заштите и дистанцирања. Улаз је бесплатан.

Прве вечери, 15. новембра биће приказан филм Огромна.
Садржај: у својој 40. години, Фредерик изненада схвата да жели да постане отац. Његова девојка Клер никада није желела дете, око чега су се раније већ били сложили. Међутим, Фредерик чини неопростиво и Клер остаје трудна, а да тога није ни свесна. Све док не почне да бива огромна...
Жанр: комедија; Година: 2020; Трајање: 101 мин; Режија: Софи Летурнер; Улоге: Марина Фоис, Жонатан Коен.

Друге вечери, 16. новембра биће приказан филм Дамјен жели да промени свет.
Садржај: Дамјен је одрастао у предграђу Париза, његова мајка је била ватрена активисткиња за људска права. Двадесет година касније, док се шетао градом, сударио се са дечаком по имену Базад. Дечко бежи јер он и његова мајка илегално бораве у Француској и боје се да ће бити протерани. Дамјен долази до одличног решења: рећи ће властима да је он Базадов отац. Међутим, о његовом подвигу се прочуло и све мајке са нерегулисаним статусом желе то исто. Уз помоћ сестре, адвокатице и пријатеља, Дамјен покреће удружење мушкараца који су спремни да признају децу илегалних имиграната и можда прекрше закон из солидарности.
Жанр: Комедија; Година: 2019; Трајање:  101 мин; Режија: Гзавије де Шудан; Улоге: Франк Гастамбиде, Мелиса Сезен.

Треће вечери, 17. новембра биће приказан филм Нотр Дам.
Садржај: Мод Крејон је родом из области Вогеза али живи дуго у Паризу. Архитекта и мајка двоје деце, после једног неспоразума побеђује на конкурсу који је расписала општина за града Париза за преуређење платоа испред катедрале Нотр Дам. Између те нове одговорности, затим љубави из младости која се поново појављује у њеном животу, као и оца њене деце којег не успева потпуно да напусти, Клер ће преживети праву олују у свом животу. Олују којој ће морати да се супротстави како би се афирмисала и ослободила.
Жанр: комедија; Година: 2019; Трајање: 88 мин; Режија: Валери Донзели; Улоге: Валери Донзели, Пјер Деладоншан;

Четврте вечери, 18. новембра, биће приказан филм Play.
Садржај: Макс је 1993. године имао 13 година када је на поклон добио своју прву камеру. Наредних 25 година неће престати да снима. Своје пријатеље, своје љубави, успехе, неуспехе... Од 90-их до 2010-их, забележио је објективом своје камере портрет читаве једне генерације.
Жанр: комедија; Година: 2020; Трајање: 108 мин; Режија: Антони Марсијано; Улоге:  Макс Боубил, Алис Исаз.