Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

Фестивал тамбурашке музике „Младе жице“

    Пети фестивал тамбурашке музике омладинских оркестара и малих тамбурашких састава „Младе жице“ одржаће се 31.марта 2015. године, са почетком у 18,00 часова у Позоришту „Добрица Милутиновић“ у Сремској Митровици. Организатор Фестивала је Центар за културу „Сирмиjумарт“. На Фестивалу наступају омладински оркестри Срема и Војводине, обједињени идејом подстицања интересовања младих, за већ помало заборављени звук тамбуре. Извођачким квалитетом и разноврсним програмом, омладински оркестри испуњавају најшире музичке и уметничке захтеве, а поред традиционалне музике на репертоару се налазе и транскрипције класичних музичких дела.
Организатор Фестивала акценат ставља на младе таленте, желећи да тамбура са младим нараштајима добије један нови полет како би се одржала на овим просторима. То је лакше остварити уз подршку пријатеља и истинских заљубљеника тамбуре из других градова, тако да ове године на Фестивалу „Младе жице“ учествују: Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић“ из Руме, ТО „Плави чуперак“ из Руме, тамбурашка секција ХКПД „Матија Губец“, такође из Руме, Камерни састав хрватске глазбене удруге „Фестивал буњевачки писама“ из Суботице и домаћин ТО „Срем“ Центра за културу „Сирмијумарт“, из Сремске Митровице. Фестивал је ревијалног карактера, а репертоар чине различите светски познате композиције, као и оне које припадају музици краја из ког долазе оркестри. Неки оркестри ће наступити и са вокалним солистима.
Пред сам почетак Фестивала, у 18,00 часова, у фоајеу Позоришта „Добрица Милутиновић“ биће отворена изложба „Стринг Aрт“. Обухвата ручно израђене слике техником „стринг арт“ која је специфична по томе што се за њихову израду користе ексери и конац. Сви заинтересовани поставку ове изложбе моћи ће да погледају и у округлој сали Библиотеке „Глигорије Возаровић“ од 01 - 03. априла.
Гости Фестивала су Ненад Манојловић и Тамбурашки оркестар „Кузминци“.