Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА

 ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ СИРМИЈУМАРТ У САРАДЊИ СА EU INFO POINTOM

 

И ФРАНЦУСКИМ ИНСТИTУТОМ У НОВОМ САДУ

 

EU Info Point у Новом Саду и Француски институт у Новом Саду организују Фестивал европског филма, уз подршку Делегације Европске уније у Републици Србији. У сарадњи са њима и у оквиру поменутог Фестивала, Центар за културу Сирмијумарт организује, у Сремској Митровици, бесплатне пројекције пет филмова. Оне ће се одржати у Арт клубу Сирмијумарта и свака почиње у 19 сати.

У оквиру Фестивала ће бити приказана нека од филмских остварења савремене европске кинематографије (опус Cineuropa) и филмови франкофоних аутора.

 

Фестивал ће бити отворен у понедељак, 12.12.2022. године, пројекцијом филма Лоше песме (Bad Poems), из опуса Cineuropa. Франкофони филм Школски живот (La Vie scolaire) ће бити приказан у уторак, 13.12.2022. Затим, у среду, 14.12.2022. године, следи филм Оскар и Лили (Oskar & Lilli), опус Cineuropa. Пројекција франкофоног филма Франс (France) је планирана за четвртак, 15.12.2022. Фестивал ће бити затворен пројекцијом филма Аурора (Aurora), из опуса Cineuropa, у петак, 16.12.2022. године.

 

СИНОПСИСИ

 

Понедељак, 12.12.2022. у 19 сати, Арт клуб „Сирмијумарта”

„ЛОШЕ ПЕСМЕˮ — "BAD POEMS" (2018, Gábor Reisz, Мађарска, Француска)

 

Тамаш је момак ком је сломљено срце. Његова девојка Ана, која студира у Паризу, раскинула је с њим. Препуштен самосажаљењу, он проживљава своја сећања, како би схватио да ли љубав постоји када је практично нема.

 

Уторак, 13.12.2022. у 19 сати, Арт клуб „Сирмијумарта”

„ШКОЛСКИ ЖИВОТ” — „LА VIE SCOLAIRE” (2019, Grand Corps Malade, Medhi Idir, Француска)

Годину дана школе, живота… и сналажења! Нова и млада педагошкиња Самија из родног Ардеша прелази у једну школу на лошем гласу у Сен Денију. Суочава се са недисциплином и друштвеном стварношћу тог париског краја, али и добрим, које влада међу ученицима и колегама. Међу њима су Муса, Велики из краја и Дилан. Самија се прилагођава и убрзо почиње да ужива у умиривању најнесташнијих ученика. Због свог компликованог приватног живота, зближава се са Јанисом, живахним и јако паметним тинејџером, чији је потенцијал препознала. Иако се чини да Јанис одустаје од својих амбиција, скривајући се иза своје дрскости, Самија ће уложити сав свој труд да спречи његов неуспех и покуша да га натера да се пројектује у бољу будућност. „Школски живот”  је награђивана комедија-драма.

Среда 14.12.2022. у 19 сати, Арт клуб „Сирмијумарта”

„ОСКАР И ЛИЛИ” — "ОSKAR & LILLI" (2020, Arash T. Riahi, Аустрија)

 

Аустријско остварење „Оскар и Лили” говори о животу деце и њихове мајке. Оскар и Лили, деца избеглице из Чеченије, већ шест година живе у Аустрији, али још увек немају трајну боравишну дозволу. Када породици запрети депортација, њихова ментално нестабилна мајка покушава да себи одузме живот. То доводи до одлагања депортације. Оскар и Лили бивају одвојени од мајке и привремено смештени код различитих хранитеља. У тајности одржавају контакт, надајући се да ће се ускоро поново срести са њом. Необузданом снагом узајамне љубави, они покушавају да страшћу и маштом превазиђу сваку бирократску препреку.

 

Четвртак, 15.12.2022. у 19 сати, Арт клуб „Сирмијумарта”
„ФРАНС” — "FRANCE" (2021, Bruno Dumont, Француска, Италија, Немачка, Белгија)

Филм показује колико брзо човек може да падне у понор и извуче се јачи из њега. Париз: успешна новинарка Франс де Мер има пуно посла као водитељка емисије, ратна репортерка, мајка и супруга. После аутомобилске несреће у којој повреди возача скутера, њен добро уређени свет се распадне. Франс се бори, а на крају изгуби скоро све. Али Франс де Мер није тек тако Франс де Мер. Опет почиње од нуле — овога пута уз много здраве ироније и са сјајем у очима.

 

Петак, 16.12.2022. у 19 сати, Арт клуб „Сирмијумарта”

„AУРОРА” — "АURORA" (2019, Miia Tervo, Финска)

 

Аурора је девојка која обожава журке, а боји се везе. Једне ноћи, у финској Лапонији, упознаје Даријана, који је пореклом из Ирана. Он је изненада запроси: мора се оженити Финкињом да би добио азил за себе и своју кћер. Аурора га одбија из разлога што је заузета радом, али и због планова за селидбу у Норвешку. Међутим, након што упозна његову кћерку, Аурора пристаје да му помогне. Док га упознаје са бројним женама, зближава се с њим. Кад се појави савршена кандидаткиња за жену, Даријан и Аурора се суочавају са тешким избором: да се претварају да су срећни или да, напокон, престану да беже. Ово је прича о двоје усамљених људи, који трагају за правом љубави.