Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

Годишњи концерт ФA „Бранко Радичевић“ Сремска Митровица

    Годишњи концерт Фолклорног ансамбла „Бранко Радичевић“ одржан је 26.јуна.2015. године у Позоришту „Добрица Милутиновић“. Организатор је Центар за културу „Сирмијумарт“, при ком ансамбл делује још од 1965. године. Овим концертом су организатор, чланови ансамбла и уметнички руководилац Драган Ђорђевић хтели да са Митровчанима, и свим осталим љубитељима народне фолклорне традиције, поделе своју радост и искажу задовољство поводом неколико успеха који је ансамбл постигао. Био је то и леп поклон нашем граду и разлог више да буде поносан.

Поред тога што ова година доноси значајан јубилеј – 50 година постојања ансамбла, она ће бити упамћена и по томе што ће његова биографија бити проширена и богатија још нечим. Наиме, учешћем у емисији „Шљивик“, својим наступом и квалитетом, ансамбл је успешно представио културну баштину и изворне народне обичаје Срема. Од 58 ансамбала учесника и поред јаке конкуренције, фолклорни ансамбл „Бранко Радичевић“ постао је овогодишњи финалиста и пласирао се на значајно друго место. Дечји ансамбл је, истом кореографијом, а под руководством Драгане Секе Бановац, освојио Сребрну плакету на „54. музичком фестивалу деце Војводине“, односно „Покрајинској смотри музичко-фолклорног стваралаштва“ у Бачкој Тополи.

На сцени коју је, у складу са народном традицијом Србије, декорисала Сања Рибић Миливојевић, из Лаћарка, наступили су први ансамбл, ансамбл ветерана и гошће концерта. То су вокалне солисткиње Тијана Мурић и Јована Бараксадић, иначе пријатељице ансамбла и учеснице „Шљивика“, и Женска певачка група „Српски дом“ која делује при православној цркви у Сремској Митровици. Музичка пратња и подршка извођачима били су оркестри који делују при Центру за културу „Сирмијумарт“ - Тамбурашки оркестар „Срем“, којим руководи госпођа Зорица Опачић, и „Народни оркестар“, којим руководи Владимир Марушић. Програм је водио Александар Крстајић.

Игром, песмом, музиком, разноврсним ритмовима и музичко-играчким темпом, бројним реквизитима, живописним народним ношњама, костимима који нас враћају у време некадашњег градског живота, ансамбли су представили део богате народне фолклорне баштине Србије и њене специфичности. Тако су репертоар чинили сплетови песама и игара из различитих делова Србије, градске игре и кола кроз које су представљени и неки обичаји везани за Ускрс, посела, свакидашњи живот и сл. Све је то исказано беспрекорном увежбаношћу и техничком умешношћу чланова ансамбла и кореографијама у којима су се преплитали једноставни и сложени кораци. У све то лепоту и осећања унели су играчи својим заједништвом, али и осмесима, срећом и топлином који су красили њихова лица.

За допринос развоју фолклорног стваралаштва, у оквиру Фолклорног ансамбла „Бранко Радичевић“, захвалнице су добили чланови ансамбла који одлазе на даље школовање: Бараћ Лазар, Љубинковић Мирослав, Сејдић Драган, Бојана Белегишки, Ивана Белегишки, Соња Аџић, Јована Јесретић, Андреа Михајловић, Дајана Ракић и Жељана Илић. Уручио их је уметнички руководилац ансамбла Драган Ђорђевић.

Да су у певачкој традицији Срба жене главни носиоци песме у свим обредима, на празничним састанцима, при радовима у пољу и слично, својим вокалним умећем потврдиле су гошће концерта. Певајући песме „Еј, шта ћу, нане, болује ми дика“ и „Шетнала се кузум Стана“, Тијана Мурић и Јована Бараксадић, показале су, свака на свој начин, да су на правом путу да постану достојни чувари и преносиоци народног блага. Исто се може рећи и за чланице Женске певачке групе „Српски дом“ које су отпевале четири песме у којима је до изражаја дошла лепота женских гласова, како појединачно, тако и кроз сазвучје више њих. При томе нису само „заиграли“ тоналитети, него и срца око три стотине посетилаца. Они су, заиста, уживали у овом садржајно богатом програму исказујући своје задовољство бројним, дуготрајним аплаузима које су упућивали свим извођачима.