Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

Годишњи концерт Фолклорног ансамбла „Бранко Радичевић”

  Фолклорна традиција нашег народа део је његове вековне културе, негује се и преноси очувањем и презентовањем. Народне песме и игре, богато украшене народне ношње, различити обичаји, чувају се и данас од заборава ― кроз постојање и рад културно-уметничких друштава, фолклорних ансамбала, певачких група и њихове наступе.

Фолклорни ансамбл „Бранко Радичевић”, Центра за културу „Сирмијумарт”, континуирано се бави очувањем и неговањем изворне народне музичке уметности, културе, традиције, различитих форми фолклорног народног стваралаштва сремског краја, али и српског народа уопште. Значајну улогу у томе, осим младих и одраслих, има и најмлађи нараштај, који се у свет фолклора уводи кроз овладавање кореографијама дечјих игара. У Ансамблу су стасавале генерације деце, која су и као омладинци, а касније и одрасли, доприносили поменутом. И данас је тако. Чувари народне традиције и даље постоје. Стасавају, бавећи се фолклором, кроз постојање неколико постава Дечјег ансамaбла и радом Првог ансамбла, под стручним и преданим вођством Драгане Бановац Секе и Драгана Ђорђевића, њихових уметничких руководилаца. Део сценских наступа уз поменутe Ансамблe често су и чланови Ансамбла ветерана, Мушка и Женска група певача, чланови „Народног оркестра” Центра за културу „Сирмијумарт” и бројни гости.
Годишњи концерт који ће и ове године одржати Фолклорни ансамбл „Бранко Радичевић” прилика је да се сви његови садашњи чланови, од најмлађих до најстаријих, и њихови гости, искажу као вредни чувари народне баштине. Уз музичку пратњу „Народног оркестра”, којим руководи етномузиколог Еди Тајм, сценским наступом (који обухвата музику, игру, песму, народне ношње), извођачи ће представити део фолклорне традиције нашег народа ― од дечјих игара, сплетова игара и песама из различитих делова наше земље, до приказа неких од обичаја, извођења изворне музике и сл. Концерт се одржава током две вечери.
Прве вечери, 23.06.2022. године, на Житном тргу, oд 20 сати, то ће учинити чланови постава Дечјег ансамбла и њихови гости из Босута ― чланови Културно-уметничког друштва „Босут”, чији је председник Славко Бродалић.
Концерт „Селе, жетва је”, који ће се одржати друге вечери, 24.06.2022. године, такође на Житном тргу од 20 сати, биће прилика да се представе чланови Првог ансамбла, Ансамбла ветерана, Женска група певача ФА „Бранко Радичевић” и „Народни оркестар”. Гост је Александра Падров, солиста Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине.
Организатор овог програма је Центар за културу „Сирмијумарт”. Сви учесници, гости, уметнички руководиоци Ансамбала и организатор упућују свима топлу добродошлицу и позив за заједничко дружење у духу ведрог расположења, песме, игре...