Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

Изложба графика „Константин“

     У Царској палати Сирмијума, од 02. до 16. априла 2015. године биће постављена изложба графика „Константин“, аутора Вељка Михајловића. Изложба се састоји од 80 графика и досад је представљена јавности на више од две стотине локација. Изложба ће бити отворена сваког радног дана од 10 – 14,00 часова.
Вељко Михајловић рођен је 1948. године у Сарајеву, одрастао је и школовао се у Београду, где је и завршио Факултет ликовних уметности. Добитник је више значајних награда и признања, а излагао је у Србији, Торонту, Монци, Софији, Братислави, Паризу, Ванкуверу, Чикагу, Темишвару, Будимпешти, Атини, Љубљани, Монтреалу, Милтону, Риму...
Графике из циклуса „Константин“, настале су током обилажења манастира и цркава од Албаније, Румуније, Хиландара, Македоније, Црне Горе, Италије, Мађарске, Србије и Ватиканa. Уметник проучава и зналачки преноси ликове Светог Константина и његове мајке Свете царице Јелене. Увек се сликају заједно, он – први хришћански цар, она – јер је нашла крст на којем је био разапет Христ.
Графике су рађене монохромно. Приметна је суптилна употреба светла, у виду светлих крстова који доминирају на појединим графичким листовима. Уметник нам својим радовима усмерава пажњу на један историјски значајан мотив православне иконографије, приближавајући нам слојевиту културну и уметничку баштину.
Организатор изложбе је Центар за културу „Сирмијумарт“, а отварање ће се одржати у Царској палати Сирмијума, у четвртак 02. априла 2015. године са почетком у 18,00 часова