Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

ИЗЛОЖБА ГУСАЛА „ГДЕ СВИ ЋУТЕ ОНЕ ГОВОРЕ“

    Изложба гусала, под називом „ГДЕ СВИ ЋУТЕ ОНЕ ГОВОРЕ“, биће свечано отворена 10.12.2015. године, у 18 часова, у малој сали Музеја „Срема“ у Сремској Митровици. Аутор изложбе је Мирослав Митровић, виши кустос – етнолог, а организовали су је Етнографски музеј у Београду, Музеј „Срема“ и Центар за културу „Сирмијумарт“. Улаз је слободан.

Посетиоци ће имати прилику да виде одабир гусала из Збирке народних инструмената Етнографског музеја.

Изложба има за циљ да укаже на значај који оне имају. Представљају јединствени народни инструмент, чија је основна улога била пратња епских песама којима су се, у недостатку писаних извора и током прошлих времена, преносиле поруке. Имале су важну улогу и у историји српске епске поезије будући да су гуслари, народни певачи, опевали догађаје из националне историје вековима, све док ти текстови нису коначно записани.

На простор Балканског полуострва гусле су донели Словени, приликом досељавања. С обзиром на то, оне представљају и инструмент народа који се често селио и уз њих су испевани стихови који сведоче о великим историјским догађајима и ломовима.

У периоду просветитељства и романтизма гусле доживљавају велику афирмацију и од анонимног инструмента прерастају у српски национални симбол. Симболика гусала повезује се и са јаворовим дрветом које служи за њихову израду. Пошто оно у српској претхришћанској религији означава култ предака, уз гусле се славе и преци.

Сви заинтересовани ће моћи да погледају поставку ове изложбе од 10.12.2015. године до 08.01.2016. године.