Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

Изложба експоната „Сирмијум кроз векове”

  Центар за културу „Сирмијумарт” и Ронилачки клуб „Жута фока” из Сремске Митровице, уз подршку Градске управе за културу и спорт и Галерије „Лазар Возарeвић”,

организују изложбу експоната „Сирмијум кроз векове”. Отварање изложбе је 17.06.2021. у 20.00 у Галерији „Лазар Возарeвић”. Разноврсна и јединствена поставка изложбених експоната биће у поткровљу Галерије.
После вишедеценијског истраживања реке Саве, Ронилачки клуб „Жута фока”, предвођен Браниславом Павловићем Жутим, одлучио је да своје идеје и машту споји са маштом и идејама сремскомитровачких сликара, колара, ковача, ужара, кожара. Продукт поменутог је најоригиналнија изложба Србије у задњих пар година, а која је изазвала огромно интересовање и ван ње.
Иконе на хиљадугодишњем дрвету (проналаженом на дну Саве), намештај, крстићи, ножеви, сатови, шанкови, накит, представљају Сремску Митровицу у до сада невиђеном светлу на овим просторима. Ова изложба је наставак претходне, којој су додани оригинални музички инструменти, огледала, зидне стене и нове иконе. Иначе, у октобру је заказана и промоција ових уметничких дела у крипти Храма Светог Саве.