Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

ЈАВНА ТРИБИНА „ОПАСНОСТИ НА ИНТЕРНЕТУ“

    Јавна трибина „Опасности на интернету“ одржана је 18.04.2016. године у Сремској Митровиц, у организацији Fondа В92, Центра за културу „Сирмијумарт” и  Града Сремска Митровица.
Велики број присутних припадника младе генерације, из неколико митровачких основних школа, имали су прилику да се детаљно информишу о опасностима које вребају на интернету, онлајн комуникацији, последицама које коришћење интернета може да донесе, као и конкретним мерама и препорукама које је могуће предузети ради превенције.
У име Града Сремска Митровица посетиоце и панелисте поздравио је председник Скупштине  Града Сремска Митровица, господин Милан Ковачевић. Проблематику опасности на интернету присутнима су приближили професионалци, компетентни панелисти који су били отворени за сарадњу и спремни да дају прави одговор на постављена питања. Биљана Лајовић, дугогодишњи координатор јединице за превенцију насиља Министарства просвете, науке и технолошког развоја, говорила је о специфичностима дигиталног насиља, о степену изложености ризицима на интернету, као и о улози наставника и родитеља у заштити од насиља. Гордана Вујисић из Министарства унутрашњих послова - Одељење за борбу против високотехнолошког криминала, указала је на огромну присутност „предатора“ на друштвеним мрежама, о начину како их избећи, како се заштитити и коме се обратити у случају препознавања сумњивих активности на друштвеним мрежама. Миљана Јовановић, координатор „Нет патроле“, говорила је о онлајн механизму за подношење пријава нелегалних и узнемиравајућих садржаја на интернету, кроз различите методе. Механизам је основан у сврху пријема и обраде пријава о нелегалним или штетним садржајима на интернету, са циљем спречавања ширења слика и видео материјала на којима је приказана сексуална злоупотреба деце, сексуално искоришћавање и физички и психолошки напади на децу. Влада Арсић, аутор књиге „Армагедон“ испричао је неколико корисних и поучних прича из ове књиге, неколико застрашујућих сведочења о жртвама педофилије и замкама које нас вребају из реалног, али и из виртуелног света друштвених мрежа.
Након трибине, присутни су добили по примерак књиге „Армагедон“, која је и едукативно штиво за родитеље и својеврсна опомена да се буде опрезан када су у питању замке у које је могуће упасти услед припадности друштвеним мрежама, а што се рефлектује и на постојећу стварност.