Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

КОНЦЕРТ „И СА ЈУГА И СА СЕВЕРА“

    Концерт под називом „И са југа и са севера“, дечјег хора и Тамбурашког оркестра „Срем“, који делују при Центру за културу „Сирмиjумарт“, биће одржан 26.11.2015. године у 19 часова у Позоришту „Добрица Милутиновић“ у Сремској Митровици. Организатор концерта је Центар за културу „Сирмиjумарт“, а улаз је слободан.
Дечји хор „Сирмиjумарта“ окупља децу различитих узраста, која испољавају склоност и надареност за област певања, а с циљем развијања њихових музичких способности, неговања и промовисања вредности на пољима културе и уметности. Хором руководи Тамара Пајкановић.
Тамбурашки оркестар „Срем“, којим руководи Зорица Опачић, постоји више од три деценије, ширећи традицију и културу свирања на тамбури у Срему и Војводини. Тиме врши и едукацију генерација школованих уметника и аматера на пољу класичне и традиционалне музике, писане за тамбуру и тамбурашки оркестар. Добитник је бројних награда и плакета.
Вокалним и инструменталним извођењем, чланови хора и оркестра ће спојити север и југ, песмом и музиком, представиће део музичке традиције Војводине и Македоније, у којој је заступљена тамбура.
На репертоару су композиције по којима су ови крајеви, већ дуги низ година, препознатљиви и које су део њиховог народног и музичког наслеђа. Одликује их одређени музичко – поетски садржај и посебан стил извођења.
Поједине лепоте и слике завичаја, део атмосфере свакидашњице људи, оно што је специфично за север и југ и осећања везана за њих, кроз поетско и усмено казивање, представиће гости концерта Никола Станковић и Шерифа Хопић.