Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

КОНЦЕРТ КЛАСИЧНЕ ХАРМОНИКЕ

    Предраг Костовић је одржао „Концерт класичне хармонике“ 13.05.2015. године у свечаној сали Српског дома. Организатор концерта је Центар за културу „Сирмијумарт“, а покровитељ је Град Сремска Митровица.
Костовић је стекао широко и темељно музичко образовање, почев од музичке школе, па до завршетка Државног конзерваторијума „П. И. Чајковски“ у Кијеву, у класи заслужног уметника Украјине професора В. В. Бесфамиљнова. Паралелно са студијама хармонике Предраг је завршио и студије симфонијског дириговања. Данас, несебично и успешно, преноси своје знање и умеће млађим генерацијама радећи као асистент на Филозофско-уметничком факултету у Крагујевцу.
Одржани концерт био је прилика да се упознају специфичне изражајне могућности хармонике која је током низа година и деценија имала свој развојни пут. Услед тога, расло је и интересовање композитора класичне музике за њу, што је представљало и подстицај за настанак многих камерних и соло композиција. Међу бројним композиторима појавили су се и они којима је хармоника била посебна инспирација и изазов, као што су Владислав Золотарјов и Вјачеслав Семjонов, па су почели да пишу дела за њу. Тиме су доприносили стварању оригиналног и савременог музичког репертоара за хармонику нове конструкције.
Овим концертом, Предраг Костовић је показао да је не само образован музичар, који је током година сазревао, него и уметник посебног сензибилитета. Потврдио се као врсни извођач и виртуоз на хармоници који одлично познаје њену душу и могућности и који изражава себе и свој таленат, кроз снагу звука хармонике, танане преливе тонова, нежност, али и упечатљивост и одсечност. Све то ствара и једну музичко-естетску форму у којој се музичка уметност, уметничко надахнуће и индивидуални потенцијал извођача уједињују и представљају целину која је пријатна и складна. То је многобројна присутна публика веома добро осетила, пропратила и наградила великим аплаузима.