Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

КОНЦЕРТ СРЕДЊОВЕКОВНЕ МУЗИКЕ „МУЗИКА МЕДИТЕРАНА“ - АНСАМБЛ „РЕНЕСАНС“

    Концерт Ансамбла „Ренесанс“, под називом „Музика Медитерана – средњи век“, биће одржан 21.10.2015. године, у 18 часова, у свечаној сали Српског дома. Организатор концерта је Центар за културу „Сирмијумарт“, а одржавање концерта помогло је Министарство за културу и информисање Републике Србије. Улаз је слободан.
„Ренесанс“ је данас, на подручју читаве Европе, најстарији ансамбл за рану и традиционалну музику. Током протеклих четрдесeт пет година одржао је преко три хиљаде концерата широм света и учествовао на бројним фестивалима. Чланови ансамбла, одани историјској и аутентичној интерпретацији, развили су богат репертоар, који обухвата дела средњoвековних, ренесансних и барокних мајстора, као и традиционалну музику балканских народа. Добили су бројне награде, како у бившој Југославији, тако и у Србији и иностранству.
Концерт „Музика Медитерана“ се реализује у оквиру истоименог пројекта, насталог на основу истраживања музике медитеранских земаља, чијем кругу припада и културна традиција Срба и народа који данас у Србији живе. Циљ је да се публици пружи сазнање о музици средњег века, која чини главну струју историје европске музике.
Програм Музика Медитерана укључује песме провансалских трубадура (12. и 13. век), француске игре (13. век), песме из шпанског зборника Cantigas de Santa Maria (настао у 13. веку, на двору шпанског краља Алфонса X, оца шпанске књижевности, писан на галицијско-португалском језику) и песме и игре Арс нове (14. век) са подручја данашње Италије.