Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

КОНЦЕРТ „WINTER SOLSTICE”

  У организацији Центра за културу „Сирмијумарт”, 21. априла 2022. године ће у Галерији „Лазар Возаревић” бити одржан концерт „WINTER SOLSTICE”, пијанисткиње Аните Томашевић. Гост концерта ће бити наша реномирана пијанисткиња Нада Колунџија. Почиње у 19 сати.

„WINTER SOLSTICE” („Зимска краткодневица”) је Пројекат чији назив потиче од најтамнијег доба године (након ког дан поступно постаје све дужи), односно времена таме и обнове, које је одувек рефлектовало и дубоко духовно значење. Садржи два циклуса, односно две композиције које се баве темама природе, духовности и обнављања. То су „Децембар”, писан за соло клавир, и „Медитације II”, писане за два клавира или свирање четвороручно. Написао их је српски композитор Андреја Андрић.
„Децембар” представља збирку од шест медитативних дела са тематиком природе, а инспирисану коралним текстурама. Медитације II” су део су ширег циклуса „Медитације” (I-X), који на разне начине истражује интерпретацију партитуре као поетског текста, с циљем ослобађања интуитивних слојева свести извођача приликом извођења.
Концерт „WINTER SOLSTICE” је прилика за посебан музички и естетски доживљај. Својим маестралним уметничким извођењем (самостално и заједнички), интерпретативним квалитетима, упечатљивим „унутрашњим говором” и „говором руку”, Анита Томашевић и Нада Колунџија повешће нас на незаборавно и симболичко путовање кроз: разнолике музичке токове, варијетет смењивања тонских боја, поставки акорда; мелодијске линије, музичке метафоре, звучне медитативне просторе – од зиме, децембра, до пролећа, буђења, медитације, обнове природе, духовне обнове нашег унутрашњег бића... Јер језик, средства и дела музичке уметности и даље остају у функцији вредног и естетског, оживљени новим стваралачким импулсима, инспирацијама, квалитетима, испреплитани са доживљајима и осећањима оних који их интерпретирају и оних пред којима се интерпретирају.