Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

„Лица афричког филма“ у Сремској Митровици

    У „АРТ КЛУБУ СИРМИЈУМАРТА“ у Сремској Митровици, у уторак 14. априла 2015. године почиње ревија филмова под називом „Лица афричког филма“ и трајаће до петка 17. априла.

На овом француском филмском каравану биће приказана четири филма новијег датума, рађена у копродукцији Француске и афричких земаља. Пројекције ће почињати свако вече у 20 сати, а улаз је бесплатан.

Циклус почиње филмом „Лумумба“ који доноси причу о трагичној судбини првог премијера независног Конга - Патриса Лумумбе. У непрегледној лепоти ноћи једне афричке саване, два човека су добила задатак да исеку три леша. Да их спале. Да их закопају. Овде се завршава живот Патриса Лумумбе, али овде и почиње његова прича...

У среду 15. априла на програму ће бити филм „Пирога“ који прати капетана једне рибарске пироге (уског дрвеног брода) који не жели, али ће морати да превезе 30 људи из Сегенала у Шпанију. Они се не разумеју сви, неки никад нису видели море и нико не зна шта га чека.

Филм „Снови од прашине“ биће приказан у четвртак 16. априла, а главни јунак је Моктар Дико, сељак из Нигерије, који тражи посао у руднику злата на североистоку Буркине Фасо. Али пошто не зна ништа о испирању злата, мора све да научи. У овом затвору са решеткама од ветра и прашине, нада се да ће заборавити прошлост која га прогања.

Циклус „Лица афричког филма” затвориће „Мин Је (Реци ми ко си)“, породична прича која прати буржоаски пар из Бамака и њихове прељубе.

Пројекције филмова из циклуса „Лица афричког филма“ одржаће се у Сремској Митровици захваљујући одличној сарадњи Центра за културу „Сирмијумарт” и „Француског института у Београду“.