Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

„Младе жице“

    Пети фестивал тамбурашке музике омладинских оркестара „Младе жице“ одржан је 31.03.2015. у Позоришту „Добрица Милутиновић“ у организацији Центра за културу „Сирмијумарт“.
Центар за културу „Сирмијумарт“ организатор је и изложбе „String Art“ која је претходила Фестивалу. Та несвакидашња изложба ручно израђених слика техником „стринг арт“, коришћењем ексера и преплитањем танких жица или конца, обухватила је уметничка дела чији су аутори наши суграђани Снежана Ђукановић и Дамир Гришић. Њихове радове посетиоци су могли да виде у фоајеу Позоришта. Након отварања изложбе отпочео је фестивалски програм, који је водио Никола Станковић, члан Рецитаторског студија „Калиопа“ Центра за културу „Сирмиујумарт“.
Фестивал је протекао у знаку чисте петице – одржан је по пети пут, обухватио је учешће пет оркестара, а квалитет наступа свих учесника и солиста био је на високом нивоу.
На Фестивалу су учествовали оркестри из Срема и Војводине: Камерни састав хрватске глазбене удруге „Фестивал буњевачки писама“ из Суботице, Тамбурашки оркестар „Плави чуперак“ из Руме, тамбурашка секција Хрватско културно-просвјетно друштво „Матија Губец“, такође из Руме, Тамбурашки оркестар „Срем“ Центра за културу „Сирмијумарт“ и румски Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић“. Међу члановима оркестра „Бранко Радичевић“ било је и неколико старијих чланова који су изразили жељу да, учешћем на овом Фестивалу, дају подршку својим млађим колегама, као и да подрже ову манифестацију.
Репертоар су чиниле различите светски познате композиције, филмска музика, као и оне које припадају музици краја из ког долазе оркестри. Неколико композиција извели су и солисти: Магдалена Темуновић, Александар Повић, Иван Арсић, Влада Страјин и Тијана Мурић.
Гости Фестивала су били су Ненад Манојловић и Тамбурашки оркестар „Кузминци“.
Квалитет изведених композиција и наступа свих оркестара и солиста, потврда је доприноса овог Фестивала неговању аматеризма и афирмације младих уметника, а тиме и ширењу овог сегмента музичке традиције