Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

НАЦИОНАЛНИ АНСАМБЛ „КОЛО“ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

    Целовечерњи концерт Ансамбла народних песама и игара Србије „Коло“, одржан је у четвртак, 02.06.2016. године, у Позоришту „Добрица Милутиновић“ у Сремској Митровици. Ово је први пут у историји да национални фолклорни ансамбл гостује у Сремској Митровици, а за то се потрудио Центар за културу „Сирмијумарт“.


Ансамбл „Коло“ је основан давне 1948. године, као Државни ансамбл народних игара и песама Народне Републике Србије. Од тада гради, стиче и успешно одржава велики углед у земљи и иностранству, чувајући, негујући и презентујући аутентичност наше традиционалне уметности кроз игру, песму, музику и обичаје. За то су веома заслужни сви уметнички руководиоци Ансамбла, угледни композитори и кореографи и сви чланови који својим залагањем, међусобном сарадњом и професионалношћу рад „Кола“ константно уздижу на највиши ниво. То потврђују и бројне домаће и међународне награде и признања за висок допринос култури и очувању националног идентитета.


Ширећи позитивну енергију и шаљући поруку пријатељства, Ансамбл је гостовао на свим континентима у најпрестижнијим концертним салама. Наступајући пред публиком различитих поднебља и култура, окрећући се у круг и представљајући елементе културне баштине своје земље, „Коло“ оправдано називају амбасадором културе. Ансамбл је посебан и по томе што има неколико хиљада оригиналних костима (од којих неки датирају из 19. века) у које су уткани живот и култура једног народа. Костими су непроцењиве вредности и представљају национално благо. Својом лепотом, осликаном и оживљеном вештим рукама предака, говоре више од речи на сценама широм света, утирући пут потомцима.


Целовечерњи концерт музички је пропратио Народни оркестар, виртуозним извођењем композиција. Потврђени и изванредно уиграни уметници, чланови Ансамбла „Коло“ извели су разнолик програм, пун боја и ритма, представивши митровачкој публици, музику, игре и песме из различитих крајева Србије. Народни оркестар је извео и сплет народних мелодија, а посебан утисак оставило је и извођење композиције „Ливада“, при чему су до изражаја дошли лепота и сазвучје различитих боја женских гласова.


Синергија покрета, кореографског и духовног јединства „Кола“, раскоши костима, насмејаних лица и младости, оживели су сцену на којој су се искриле приче, са које се ширио ватромет животности и лепоте. То је покренуло плиму емоција и дугих аплауза многобројних посетилаца. Међу њима је била и наша суграђанка Јелена Келер Дејановић, једина Митровчанка која је некада била члан Ансамбла „Коло“.