Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

НОВИ ФРАНЦУСКИ ФИЛМOВИ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

   „Француски филмски караван“ по трећи пут стиже у Сремску Митровицу, овог пута циклусом „Нови француски филм“ који је привукао пажњу на бројним међународним фестивалима. Бесплатне пројекције одржаће се у „АРТ КЛУБУ СИРМИЈУМАРТА“ (бивши ЗКС), од 19 – 22. јануара 2016. године.

Свако вече од 19 часова можете погледати остварења ЧОВЕК КОГА СУ ПРЕВИШЕ ВОЛЕЛИ, КИНЕСКИ РЕБУС, BIRD PEOPLE И ХИПОКРАТ.

Домаћин и организатор бесплатних пројекција француских филмова је Центар за културу “Сирмијумарт”, а пројекат је остварен у сарадњи са “Француским институтом у Београду“.

 

РАСПОРЕД ПРОЈЕКЦИЈА СА СИНОПСИСИМА:

УТОРАК 19. ЈАНУАР У 19:00
„ЧОВЕК КОГА СУ ПРЕВИШЕ ВОЛЕЛИ“ ( Француска, 2014, 116’)
Режија: Андре Тешине
Играју: Гијом Кане, Катрин Денев, Адел Енел
Забрањено млађима од 16 година.

Године 1976. после пропалог брака, Ањес Ле Ру враћа се из Африке својој мајци Рене (власници казина) у Ницу. Заљубљује се у адвоката (Мориса Ањелеа) своје мајке и због те љубави је изневерила мајку те је довела до губитка казина. Када је Ањес схватила лажну љубав Морисову покушала је да изврши самоубиство, после ког нестаје у Тенесу 1977. године. Њен леш никад није пронађен а Морис је главни осумњичени за злочин без доказа и леша. Уверена да је крив за смрт њене ћерке, Рене даје све од себе да Морис буде осуђен.

СРЕДА 20. ЈАНУАР У 19:00
„КИНЕСКИ РЕБУС“( Француска, 2013, 117’)
Режија: Седрик Клапиш
Играју: Ромен Дири, Одри Тату, Сесил де Франс
Забрањено млађима од 12 година.

Четрдесетогодишњи Гзавије живи несређени живот са Венди, Изабел и Мартином, реши да, вођен својом страшћу за путовањем, оде у Њујорк, у сред Кинеске четврти и пронађе своје место као син, као отац... као човек. Разлаз. Породица поново на окупу. Истополни родитељи. Имиграција. Рад на црно. Његов живот заиста личи на кинески ребус. Такав начин живота немиран и неусклађен ипак му пружа инспирацију за његово писање.

ЧЕТВРТАК 21. ЈАНУАР У 19:00
„BIRD PEOPLE“ ( Француска, 2014, 127’)
Режија: Паскал Феран
Играју: Џош Чарлс, Анаис Демустје, Рошди Зем
Забрањено млађима од 12 година.

У интернационалном хотелу у близини аеродрома Роаси, један амерички инжињер информатике у пролазу, под притиском професионалних и емотивних проблема, одлучи да радикално промени ток свог живота. Неколико сати касније, живот једне младе спремачице потпуно је избачен из колосека услед једног натприродног догађаја.

ПЕТАК 22. ЈАНУАР У 19:00
„ХИПОКРАТ“ ( Француска, 2014, 102’)
Режија: Тома Лилти
Играју:Венсен Лакост, Реда Катеб, Жак Гомблен
Забрањено млађима од 12 година.

Бенџамин ће постати славан доктор, сигуран је у то. Али његово прво искуство на стажу за интернисте у служби његовог оца уопште не пролази као што је замишљао. Схвата да је у пракси све теже него у теорији. Одговорност га притиска, његов отац никад није ту за њега, а његов колега Абдел је страни лекар са више искуства него он. Бенџамин ће бити приморан да се на суров начин суочи са својим ограничењима и страховима, што својим што страховима својих пацијената, породица, других лекара и особља. Његово ватрено крштење почиње.