Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

„ПОД ОПАКЛИЈОМ“ - ИЗЛОЖБА КЕРАМИКЕ ДУШКА СТЕФАНОВИЋА

    Изложба керамике „Под опаклијом“, аутора Душка Стефановића, отворена је 13.10.2015. године у свечаној сали „Музеја Срема“. Организатори изложбе су Центар за културу „Сирмијумарт“ и Установа за неговање културе „Срем“.


Након краћег културно – уметничког програма, у ком су учествовали Еди Тајм, мастер етномузиколог, и Никола Станковић, члан Рецитаторског студија „Калиопа“, Центра за културу „Сирмијумарт“, присутнима се обратио Душко Стефановић. Изложбу је отворила Марија Вуруна, историчар уметности.


Душко Стефановић, живи и ствара у Шуљму. Његова повезаност са природом присутна је још од детињства, наставила се током одрастања и избора будуће професије. Поред тога што је дипломирани агроном и доктор пољопривредних наука, потврдио се и као вредан и искусан стваралац на пољу ликовног изражавања. Добио је прву награду за дело „Позна јесен“, на овогодишњој Смотри ликовног стваралаштва аматера Града Сремска Митровица. Управо тај рад је прошао и на Смотру ликовних уметника аматера Срема, у Руми, а биће и на Смотри ликовних стваралаца Војводине, на Палићу.


Поставком изложбе „Под опаклијом“, Душко је, на посебан начин, показао везу која постоји између природе и човека, дела и ствараоца. Глину, која потиче из земље, његова рука оплемењује, удахњујући живот фигурама и стварајући спој материјалног и духовног.


Као врсни познавалац изражајности елемената ликовног језика и просторног обликовања, ликовним говором и сензибилитетом, исказао је стваралачки потенцијал вредан пажње. Он је присутан у појединачној или заједничкој причи скулптура од глине, тзв. „мале пластике“, у техници каменине.


Поред мотива животиња, определио се и за мотиве људских фигура, типичних Сремаца, деривираних из сеоске средине, преданих паорском животу и раду. Уз то, представио је и другу страну те посвећености, уобличену у сцене свакодневног живота, тренутке одмора, доколице, седења на шору. Као мотив, ту је и жена, са дозом лиричности – инспиративна, грациозна, замишљена, срећна, тужна...


Прецизно одабраним и уклопљеним површинама, линијама, величинама, али и различитим текстуралним квалитетима, ритмовима, контрастима и варирањем светлог и тамног, Душко ствара јединствену хармонију креираних визуелно - просторних форми. Водећи рачуна о физиономији лица, људског и животињског тела, као и ликовним квалитетима одевних предмета и предмета који су део свакодневице људи, свим изложеним, реалистичним скулптурама дао је фигуративни подтекст. Он садржи видљиве визуелне поруке и наративност, који указују не само на физичко, него и на психичко, унутрашње стање и расположење моделованих фигура. Тако, посетилац бива у ситуацији да на људским фигурама, на основу експресије на лицу, положаја тела и смера, „ухвати“ њихов поглед и мисао, осети њихову срећу, сету, напетост, умор, преданост раду. Различитим квалитетима текстуре, Душко је верно дочарао глаткоћу женске коже, суптилност жене, изглед мушких шака, огрубелих од рада, преплет на корпама од прућа, времешност на лицима људи, топлину шубаре и опаклије... Исто се може рећи и за изглед, конституцију и темперамент животиња - природа телесног покривача, покрет, снага, борбеност, лежерност и сл.


Поделивши са присутнима део свог инспиративног света, Душко је показао да, већ дуги низ година, пажљиво посматра и ослушкује стваралачке искре природе – руралне, човекове унутрашње. Стварајући дела подстакнута тиме, он их надахњује јединством спољашњег и унутрашњег, природом коју носи у себи, уклапајући се у контексте реалног и данашњег.


Они који још нису завирили у тај свет моћи ће то да учине до 20. oктобра 2015. године.