Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

„ПОД ОПАКЛИЈОМ“ - Изложба керамике Душка Стефановића

    Отварање изложбe керамике „Под опаклијом“, аутора Душка Стефановића, биће одржано у уторак 13.10.2015. године, у 19 часова, у свечаној сали „Музеја Срема“. Организатори су Центар за културу „Сирмијумарт“ и Установа за неговање културе „Срем“, а изложба ће бити постављена до 20.10.2015. године.
Душко Стефановић живи и ствара у Шуљму. Одувек је део себе проналазио у повезаности са природом. Присутна је још од детињства, наставила се током одрастања и избора будуће професије – аутор је дипломирани агроном и стекао је научно звање доктора пољопривредних наука. Испољила се и на пољу ликовног стваралаштва.
Као дечак, вајао је скулптуре, подстакнут непосредним окружењем, а домаће животиње издвајају се као доминантни мотив. Затим су настајале и фигуре од дрвета, али је аутор увидео да себе и своју креативност најбоље може да искаже и материјализује моделујући глину. Последњих 13 година прави скулптуре од глине, тзв. „малу пластику“, у техници каменине. Чест мотив су фигуре мушкараца, Сремаца, приказане у тренуцима рада или доколице. Симболишу њихову преданост раду, сеоски живот, одмор и сл.
Један такав мотив је представљен у делу „Позна јесен“ за које је Душко добио прву награду на овогодишњој Смотри ликовног стваралаштва аматера Града Сремска Митровица.