Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

ПРОЈЕКЦИЈЕ ФРАНЦУСКИХ ФИЛМОВА

    У оквиру разноликог културног програма поводом МЕСЕЦА ФРАНКОФОНИЈЕ, чији је циљ промовисање француске културне и језичке разноликости, у „Арт клубу Сирмијумарта”, у Сремској Митровици, од 14. до 17.03.2016. године, приказана су четири француска филма из циклуса „Људскост”. Реализацију програма подржао је Француски институт у Београду.

Митровачка публика је међу првима у Србији, четири вечери заредом, уживала у филмовима светски популарне француске кинематографије.

Искусни режисери и познаваоци филма Катрин Корсини, Рафаел Жакуло, Седрик Анже и Жан-Пол Рув, добро су познати у Француској и у свету. Одабиром изванредних глумаца, омогућили су публици да упозна друштвене и економске прилике седамдесетих година, у Француској, и улогу породице, која настоји да сачува традиционалне вредности, хуманост и развије објективни приступ стварима. Ту је и појединац који жели да се ослободи стега заједнице, истакне своје вредности, спозна одговорност и слободу изражавања. Тако је и прелепа глумица Сесил де Франс, кроз лик Парижанке Карол, снагом свог перформанса успела да приближи публици феминистички покрет Француске, који је имао за циљ да промени традиционалну улогу жене у породици и друштву.

Филмови из циклуса „Људскост” остварили су, на посебан начин, комуникацију са публиком, покренувши у њеној свести жељу за размишљањем о човеку као мисаоном и духовном бићу, високих потенцијала, али и питањима која се односе на узроке и последице његовог понашања које је у супротности са тим.

Публика која следи свој укус и потребе, наставиће да трага за знањима о људима и свету, односу моћних и немоћних, те o људскости, хуманости, емпатији и њиховом месту и улози у друштву.