Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

Пројекције француских филмова - циклус „Доба сазревања”

  У сарадњи са „Француским институтом у Србији” и у оквиру „Француског филмског каравана”, Центар за културу „Сирмиjумарт” организује пројекције француских филмова. Оне ће се одржати у Арт клубу „Сирмиjумарта”. Свака почиње у 19.00, а улаз се не плаћа.

Циклус „Доба сазревања” чине четири филма. Приказују неке сегменте живота и различите животне ситуације, затим поступке, дилеме, одлуке и животне путеве, што прати свакодневицу оних који се на путу свог сазревања срећу и суочавају са различитим околностима, особама, осећањима, бригама, изборима...

ДАТУМИ ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМОВА И СИНОПСИСИ

10.05.2022. године, уторак
Прави момак (Un vrai bonhomme)

Стидљиви и осетљиви тинејџер Том се спрема за полазак у нову школу. Његов старији брат Лео му попут правог саветника помаже да се уклопи. Након инсистирања да од Тома направи правог дасу, Лео својом свеприсутношћу постаје терет. Том ће морати да се ослободи Леовог притиска како би пронашао свој пут…

11.05.2022. године, среда
Школски живот (La vie scolaire)

Година дана школе, живота… и сналажења! Нова и млада педагошкиња Самија из родног Ардеша прелази у једну школу на лошем гласу у Сен Денију. Суочава се са недисциплином и друштвеном стварношћу тог париског краја, али и добрим расположењем које влада међу ученицима и колегама. Међу њима су Муса, Велики из краја и Дилан. Самија се прилагођава и убрзо почиње да ужива у умиривању најнесташнијих ученика. Због свог компликованог приватног живота, зближава се са Јанисом, живахним и јако паметним тинејџером, чији је потенцијал препознала. Иако се чини да Јанис одустаје од својих амбиција скривајући се иза своје дрскости, Самија ће уложити сав свој труд да спречи његов неуспех и покуша да га натера да се пројектује у бољу будућност.

12.05.2022. године, четвртак
Пливај или потони (Marche ou crève)

Плаховита и бунтовна седамнаестогодишњакиња Елиза жели да ужива у летњем распусту, на стрмим падинама Веркора где је одрасла. Међутим, њена мајка одлази од куће, оставивши је да се сама са оцем брине о болесној сестри. Услед велике одговорности, љубав се претвара у мржњу и Елиза губи тло под ногама.

 

13.05.2022. године, петак
Метеорити (Les météorites)

Нина има 16 година и машта о авантури. У ишчекивању узбуђења, проводи лето у месту између свог села на југу Француске и забавног парка у ком ради. Непосредно пре сусрета са Морадом, Нина уочава пламени метеорит на небу, који пада на планину. Све личи на наговештај новог живота.