Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ НА КОНКУРС

   Предлагање и прикупљање предмета за изложбу 

„ТРАГ ГЕНЕРАЦИЈА – СРЕМСКА МИТРОВИЦА“

Својим постојањем, делањем и испољавањем, свака генерација пише странице своје историје, традиције уметности и културе.На тај начин се ствара посебна баштина, коју чине одређене вредности и творевине, заслужне генерацијског преношења.

Трагови генерација материјализовани су, између осталог, и кроз постојање и очување свеколиких предмета који су припадали прецима, а који су део нечије породичне историје и личне породичне традиције. Представљају материјалне изворе који сведоче о прошлости и данас имају изузетан значај за потомке. Зато деценијама бивају преношени и чувани од заборава.

Са потребом и важношћу тако очуваних предмета, чија вредност се не мери новцем, повезују се интересантне чињенице, анегдоте, ситуације, необичне животне приче предака, које у себи носе нешто неочекивано, неуобичајено, поучно, великодушно и вредно да буде испричано другима. Указују на различите догађаје, дубока осећања, повезујући људе у прошлости и садашњости.

С циљем да и у Сремској Митровици што већи број људи чује такве приче и да се допринесе очувању и ширењу културних и породичних вредности, Центар за културу „Сирмијумарт“ и Музеј Срема организоваће изложбу „ТРАГ ГЕНЕРАЦИЈА – СРЕМСКА МИТРОВИЦА“, а њен идејни творац је Културно-уметничка организација „КУЛТУРНИ ЕЛЕМЕНТ“ из Београда.

Овим путем, организатори изложбе позивају све заинтересоване појединце и породице да се пријаве и предложе предмете којима располажу, а који би могли бити изложени заједно са причама које су их сачувале до данашњих дана. То могу да буду лични предмети појединаца, посебни предмети који су обележили тренутак појединца или читавих породица и значајни предмети који се чувају из генерације у генерацију. Након одабира најбољих прича и предмета, сви учесници изложбе ће имати могућност да на њој уживо, појединачно или породично, презентују причу о изложеном предмету, који је драгоцени део њихове породичне историје.

Позив за пријаве на конкурс траје до 25. априла 2016. године.

Изложба ће бити организована у Галерији „Лазар Возаревић“, у Сремској Митровици“, након избора најзанимљивијих предмета, а о чему ће јавност бити накнадно обавештена.

За било које питање или предлог, обратите се на etnologija@muzejsrema.com, на број телефона 022-621-150 или лично у Музеј Срема, Вука Карџића 3, Сремска Митровица (контакт особа Владимир Перић).

Покажите нам шта представља Ваше породично наслеђе!