Цeнтaр зa културу Сирмиумaрт Срeмскa Митрoвицa
A | A

„QUATTRO TEMPERAMENTI“

    У концертној сали митровачке Музичке школе „Петар Кранчевић“ 21. маја 2015. године одржан је Концерт квартета саксофона „Quattro temperamenti“. Концерт је организовао Центар за културу „Сирмијумарт“.
Квартет саксофониста основан је прошле године, а чине га: Срђан Пауновић – сопран саксофон, Никола Мацура – алт саксофон, Ловро Ливајић – тенор саксофон и Филип Орловић – баритон саксофон. Уметнички вођа и ментор им је Тимеа Калмар, ванредни професор универзитета, у чијој класи чланови квартета похађају наставу камерне музике.
Ови млади ентузијасти и студенти Академије уметности у Новом Саду имали су успешан и запажен наступ у нашем граду. Програм концерта представља занимљив спој аутора попут Баха, Ривијеа, Франсеа, Тудора и Бркљачића. Иако је сваки од саксофона посебан и јединствен, они хармонично звуче и као целина.
Изводећи Бахов „Италијански концерт“, Тудурове „Минијатуре за квартет саксофона“, саксофонисти су присутнима представили различите музичке садржаје и расположења. Својим извођењем Бркљачићеве композиције „Quattro Temperamenti“ (Collerico, Flegmatico, Melanconico, Sanguinico), чланови квартета су показали да успешни музичари, свирањем сваког од четири саксофона, могу да искажу све њихове изражајне могућности, испоље себе, али и да представе и различите темпераменте људи – колерик, флегматик, меланхолик и сангвиник. Тако сопран саксофон, према речима композитора Бркљачића, асоцира на некога ко је стидљив, равнодушан и ко не показује своја осећања. Алт саксофон се повезује са онима који су живахни и екстровертни, док тенор саксофон саопштава причу која је тужна, меланхолична, пуна неразумевања и бриге. Баритон саксофон асоцира на особе које су љуте и бесне, али у исто време и енергичне, страсне и врло амбициозне.
Посетиоци су уживали током читавог концерта, а чланови квартета су неколико пута излазили на бис. Овим концертом Центар за културу „Сирмијумарт“ је оправдао и испунио очекивања свих љубитеља дувачких инструмената за које је, према речима многих, ово био један од незаборавних концерата. Нема сумње да је ово била и прилика да свако од њих препозна и свој темперамент у ономе што су својим квалитетима професионално исказали „Quattro temperamenti“.